Achter het glas, zelfs. Naar Marcel Duchamp

“Een beschaving die niet in staat is om de problemen veroorzaakt door zijn functionering op te lossen, is een beschaving in verval” – Aimé Césaire. (Bron

Aimé Césaire zou één van de vele geportretteerden kunnen zijn in het project ‘Diaspora’ van de Senegalese fotograaf Omar Victor Diop, ware het niet, dat Aimé Césaire in aril 2009 wegens een hartkwaal overleden was. Bij diaspora dacht ik in eerste instantie aan de Joodse diaspora, die begon met de ondergang van het koninkrijk Juda in 586, wat dan ook eeuwen lang de connotatie van het woord is geweest. Door het werk van de fotograaf Omar Victor Diop te leren kennen, kwam ik erachter, dat vele volkeren een diaspora kennen, o.a. het Armeense volk. Hij heeft in z’n werk ‘Diaspora’ de nazaten van de Afrikanen in Europa gefotografeerd.

In een interview over de tentoonstelling ‘diaspora’ dat Omar Victor Diop met Arte had, heeft hij gezegd, dat hij bewust de overeenkomsten met voetballers heeft gekozen, om de portretten te actualiseren. (Hij heeft zijn modellen in barokke kostuums gestoken, met een voetbal in de hand). Volgens Omar Victor Diop leven voetballers in een ambivalente situatie: in het stadion worden ze als Goden vereerd, maar ze blijven buitenlander. (Bron: video – rond 16:50 begint het interview)

Hier en hier zijn de foto’s van Omar Victor Diop te zien; uitermate intelligent doordachte foto’s, mooi van beeld en compositie. Maar wie kent in Nederland Omar Victor Diop? Wie kent Aimé Césaire?

Een beschaving in verval:

Onze regering laat schending mensenrechten willens en wetens voortduren. (bron)

Een beschaving in verval:

Onze oudjes (en hun mantelzorgers) kunnen hun borst natmaken. Met ingang van januari aanstaande wordt er flink gesneden in allerlei vormen van thuishulp: de financiering van veel landelijke zorg wordt overgeheveld naar de gemeentes, die het en passant met 15 tot 25% minder budget moeten stellen dan momenteel beschikbaar is. De kans dat voortaan ook thuis u de pis over de benen zal lopen en niemand tijd heeft om u te wassen en te verschonen, stijgt navenant. (bron)

Een beschaving in verval:

Ze (kinderen van 16, 17 jaar, die in Nederland crimineel gedrag vertonen- Hermann) vertellen onafhankelijk van elkaar hoe ze daar dagenlang in isolatie vastgeketend aan een muur zaten. Bron: VPRO gids 15 november t/m 21 november 2014, bladzijde 40, met als kop ‘Als je kind ontspoort’.

De hedendaagse werkelijkheid, maar wie luistert nu naar dichtertje Aimé Césaire of fotograafje Omar Victor Diop?

Laat ik bij deze constatering beginnen: Aimé Césaire bestaat niet in het Nederlands. Meer dan een kwarteeuw geleden verscheen een vertaling van zijn Cahier d’un retour au pays natal, en dat is zowat alles. Wij gaan er prat op dat we openstaan voor andere culturen, zoals dat heet, maar blijkbaar hebben onze uitgevers en onze vertalers geen interesse voor een van de voornaamste niet-westerse dichters van de laatste honderd jaar. (bron)

1 gedachte over “Achter het glas, zelfs. Naar Marcel Duchamp”

  1. Pingback: Daar komen de musici. Daar gaan de zigeuners | Krapuul

Reacties zijn gesloten.