Achmea vaart wel bij de “zorg”

Docent: En Eric-Jan, waartoe dient een ziekenhuis?
Eric-Jan: Nou eh – om – eh – zieke mensen beter te laten worden? (aarzelende toon)
Docent: Komkom Eric-Jan, dat weten we wel beter, nietwaar? En waartoe dient een zorgverzekeraar?
Eric-Jan: Voor hetzelfde als een ziekenhuis, mneer…
Docent: En dat is?
Eric-Jan: Winst maken mneer.
Docent: Heel goed, Eric-Jan. We wisten het wel, hè, het kwam er alleen even wat moeilijk uit.

*

In de echte boze buitenwereld zou men natuurlijk de vraag kunnen stellen wat winst eigenlijk is en waar deze dan vandaankomt. Maar de boze buitenwereld dringt het ideologische droomwereldje maar nauwelijks binnen.

12 gedachten over “Achmea vaart wel bij de “zorg””

 1. Op zorgverzekeringen werd wel winst behaald.
  Deze zin zegt alles.
  Winstmaken over de rug van onze zieke medemens.
  Stop met de marktwerking, voordat we helemaal het Amerikaanse systeem hebben.

 2. Theo, kijk de jaarcijfers van Achmea over 2011 maar eens. Via hun site te verkrijgen.

  Dat bedrijf is géén zorgverzekeraar. Dat bedrijf is een geldmachine. Schijt aan de diverse takken/ beevee’tjes

 3. Ik ben vooral benieuwd naar hun vastgoedconnecties. Achmea heeft nl. pas een nieuw hoofdkantoor van 30.000 m2 geopend in Leiden, en ik vraag me altijd af wat nou het idee achter zo’n excentrieke hobby is (levert dat nog wat op bv., of is het puur een ego-dingetje).

 4. @4: Joke:

  Vastgoed zitten ze ook tot over hun oren in. Zorgenkindje van ze ( zie de links). Drie hectare kantoor, tja, er staat ook niks leeg hè? Er zijn nota bene plannen om nieuwe kantoren af te breken want er is een overschot. Nieuwe gebouwen, en dat om de prijs niet te laten kelderen. …

  Is denk ik ego-dingetje. Zorgkantoren en UWV pracht en praal? Wij ook. Ben ooit in de bestuurskamers geweest van die lui, je weet niet wat je ziet aan weelde. Extra sjieke plees hebben ze ook, want besturen horen ook deftig te kakken. Spoelsysteem met verwarmd water onder de billen ( papier is zo passé), daarna warme lucht om de boel aangenaam te drogen , muziekje erbij. Koelkast met drankjes niet gezien.

 5. En dan te bedenken dat ze ooit in een boerendorpje zijn ontstaan….
  Maar waarvan financieren ze zo’n kolos, of zetten ze dat als winstbubbel in de boeken? Op nu.nl staat heel casual dat ‘afschrijvingen’ op het resultaat drukken, dus kennelijk boeken ze het gebouw gewoon af. Wat ik me nog afvraag is of ze ook oude kantoren hebben afgestoten, en wat ze daarvoor vangen.
  Ook is het me nooit duidelijk geworden wat Melanie Schultz van Haegen daar nou precies voor functie bekleedde.

 6. Het gaat dus niet om de kwaliteit van het zorg, maar wel en vooral over de winst van dezelfde zorg.

  En zo is alles over de huidige zorgstelsel gezegd.

 7. @9: Merci. Heeft zo op het oog niks met vastgoed te maken. Toch mocht zij de opening verrichten, als kersverse minister op dat moment (en met OV of asfalt heeft het óók al weinig uit te staan). Het is de grootste kantoordeal die de gemeente ooit in de wacht heeft gesleept.

  In de onderwijswereld gebeuren ook dit soort dingen. Zo heeft het ROC nieuwbouw gepleegd op 2 A-lokaties, door de grond waarop hun oude schoolgebouwen stonden aan de gemeente te verkopen. Het is een zgn. pps-constructie (publiek-private samenwerking). Een van de beleggers is Zeeman, de bekende textielreus: http://www.skipr.nl/actueel/id4540-textielreus-zeeman-gaat-beleggen-in-zorgvastgoed.html. In elk geval is dat lang niet zo duister als wie er achter de Achmea-deal zitten.

 8. Is het een van die gebouwen langs het spoor, zo hoog dat ik niet eens zie waar ik langsfiets? Manhattan aan de Oude Rijn…

 9. Ze zijn allebei niet te missen. De ROC-reus staat pal achter Leiden CS (er staat er ook 1 bij Station Lammenschans). Het Achmea-hoofdkantoor is dat rijtje iets ten noorden daarvan, langs de Schipholweg. Het is niet gewoon lelijk, maar echt stuitend. (De rood-geel-blauwe streepjes zijn bedoeld als hommage aan De Stijl. Wie dat bedacht heeft….)

Reacties zijn gesloten.