Ab Klink: ‘CDA dreigt volstrekt ongeloofwaardig te worden’

In een interview met Vrij Nederland deze week zegt oud-minister Ab Klink dat zijn partij, het CDA, omwille van het gedoogakkoord met Geert Wilders zichzelf ‘volstrekt ongeloofwaardig’ dreigt te maken.

Nou dat vind ik van het begin af aan al, zou het nog sterker willen stellen: ‘Het CDA is volstrekt ongeloofwaardig!’.

Ook de volgende had ik al lang gezien:

Ik hield het niet voor mogelijk, maar toen ik eruit was gestapt is inderdaad gezegd: om Geert Wilders ter wille te zijn, komen we niet aan het ontslagrecht en de WW. Doordat het in het gedoogakkoord staat, kunnen VVD en CDA daar nu ook niet meer voor pleiten. We hebben drie jaar geruzied met de PvdA over de versoepeling van het ontslagrecht en dat punt nu gewoon aan Wilders weggegeven. De hervorming van de verzorgingsstaat zit op slot. Dan denk ik: het CDA moet ontzettend oppassen dat het continueren van de macht niet ten koste van alles gaat. Het gevaar is dat je volstrekt ongeloofwaardig wordt.’

Eindeloos met de PvdA ruziën en breekpunten naar voren brengen en omwile van de machtsgeilheid alles wegegeven aan die blonde haatprediker. Onder het mom van het goede voor hebben met het land. Nou nee hoor, het goede voor het CDA en zichzelf in het hoofd houden. Kijk alleen maar naar wie er nu op ministersposten zitten, pure beloningen. Om te 😥

17 gedachten over “Ab Klink: ‘CDA dreigt volstrekt ongeloofwaardig te worden’”

 1. Ahum, sorry hoor Ad maar ’t CDA is al volstrekt ongeloofwaardig. Voor de macht zijn CDA toppers zoals bijv. Verhagen zelfs bereid om hun eigen moeder, vrouw en dochters te verkopen.

 2. Laat ik heel eerlijk zijn de PVV heeft gewoon gelijk dat zij tegen de versoepeling van het ontslagrecht en aantasting van de WW is. Dat punt heeft zij uiteraard van de SP gejat.

  Sterker nog de PvdA had zich daar keihard voor moeten maken.

  Het is onzin dat versoepeling in het ontslag recht in het belang van de werknemer is. Het is nooit in je belang om rechten in te leveren.

  Ik vind het heel jammer dat we dit aan de PVV te danken hebben maar dat is beter dan ongebreideld Rechts VVD en CDA beleid. Tragisch dat PVV sociaal economisch een mild matigende invloed op het kabinet heeft, maar dat moet worden gezegd.

 3. “Ab Klink: ‘CDA dreigt volstrekt ongeloofwaardig te worden’

  Naaah, ik denk niet dat Hillen de volgende CDA voorzitter wordt.

  De vraag eigenlijk moet zijn: bestaat de CDA nog steeds of is het een afgeschreven afdeling van de PVV geworden?

 4. Het CDA heeft een zieke obsessie met het ontslagrecht.

  Als mensen minder zeker zijn van hun baan dan is het moeilijker om een hypotheek te krijgen. Mensen worden ook terughoudender als het gaat om grote uitgaven. Ons huidige ontslagstelsel zorgt voor een stabiele economie. Mensen hun financiële zekerheid afpakken is helemaal in het belang van het merendeel van de bevolking.

  Het CDA is volslagen ongeloofwaardig zo lang ze vasthouden aan iets wat overduidelijk niet in het belang van het merendeel van alle Nederlanders is.

  Wat is er mis mee dat je niet om het minste of geringste ontslagen mag worden? Je baan verliezen is geen pretje dus als het gebeurd dan moet je gewoon echt verwijtbaar zijn als werknemer of dan moet je bedrijf echt niet lekker lopen.

 5. Beste Sofia van der Linde,
  Is het niet zo dat wanneer het voor bedrijven moeilijker is om mensen te ontslaan ze dan ook minder makkelijk nieuwe mensen zullen aannemen waardoor het moeilijker wordt voor bijv. jongeren om aan een baan te komen ???

 6. Als mensen aantoonbaar niet functioneren dan kun je ze gewoon ontslaan. Alleen moet een bedrijf dat wel kunnen aantonen. Het is een sprookje dat mensen in dit land ontslaan zo moeilijk is. Dat is met name onderaan helemaal niet zo’n punt.

  De mensen bovenaan in het bedrijfsleven willen gigantische salarissen en bonussen om hun financiële zekerheid maximaal te waarborgen, maar de mensen onderaan moeten al hun rechten inleveren.

 7. Persoonlijk heb ik moeite om een standpunt te bepalen inzake versoepeling v.h. ontslagrecht, zo is bijv. ook D66 daar een voorstander van.
  Aan de ene kant sta ik zeker sympathiek t.o.v. het idee van baanzekerheid en dat een werknemer niet zonder een geldige reden ontslagen mag worden. Aan de andere kant ben ik ook van mening dat indien het zo is dat het huidige systeem ertoe leidt dat bedrijven minder makkelijk mensen aannemen dat dat ook niet kan.

 8. Het huidige ontslag recht is er gekomen om mensen te beschermen tegen willekeur van slechte managers.

  Ik wil niet terug naar de tijd dat je ontslag op staande voet kon krijgen omdat je leidinggevende in een rothumeur was of vooroordelen had tegen een groep waartoe je behoort.

  Word wakker, Ram. Als mensen met macht je proberen wijs te maken dat het beter voor jou is als jij je rechten inlevert dan zijn ze jou aan het bedonderen. Zij doen ook niet vrijwillig afstand van hun privileges dus waarom zouden wij onze rechten weggooien?

 9. @ 8
  Ik ben er ook tegen dat een werknemer zomaar ontslagen kan worden en ik ken geen enkele politieke partij die dat zou willen invoeren.
  Ik blijf het echter moeilijk vinden om een standpunt in deze kwestie te bepalen. Jij zegt dat het niet zo moeilijk is om mensen te ontslaan maar waarom klagen mensen en bedrijven dan over dit systeem en wilt men hervormingen, waarom willen zelfs partijen als D66 en GroenLinks hervormingen???
  Het lijkt mij eerlijk gezegd logisch dat als een bedrijf moeilijker mensen kan ontslaan omdat bijv. de procedures te lang zijn etc ze dan ook minder makkelijk mensen zullen aannemen en dat het dan voor jongeren moeilijker wordt om een baan te vinden.
  Ik ben benieuwd of er daar onderzoek naar is verricht????
  Ik ben echt benieuwd naar de rest van je argumenten voor dit systeem want op een dagje (wanneer ik de tijd daarvoor heb) wil ik wel de pro’s en contra’s van dit systeem op een rijtje zetten.

 10. @#9 D66 en Groenlinks zijn behoorlijk verrechtst de afgelopen paar jaar.

  Als je het moeilijk vindt om een standpunt te bepalen lees je dan gewoon in.

 11. @Ram: ik denk dat jij een redelijk standpunt hebt t.a.v. het ontslagrecht.

  Punt is dat het al lang flexibel genoeg is. Zoek maar eens op vacatures; de meeste daarvan lopen via uitzendbureau’s. Bedrijven hebben daardoor genoeg mogelijkheden om iemand op proef aan te nemen voor veel langere tijd dan de proeftijd en het eens aan te kijken.

  En dat is ook goed; zeker voor een klein bedrijf betekent het aannemen van iemand een groot financieel risico, tenzij men die persoon weer snel kan ontslaan als het moet. Als die mogelijkheden niet zouden bestaan zou het echt riskant worden voor bedrijven om iemand aan te nemen.

  Maar die mogelijkheden zijn echt al ruim genoeg; verdere versoepeling heeft te maken van het veel goedkoper iemand aan willen nemen (nl. niet via een uitzendbureau) en er lekker makkelijk weer uit kunnen werken.

  Kijk, als je dat wil, dat kan wel: huur een ZZP-er in. Maar daar staat wél een ander uurtarief tegenover, die dat risico compenseert. En daar heeft men dan weer geen zin in hè.

 12. @ 11
  Je hebt een interessant punt over het al bestaan van een flexibele arbeidsmarkt d.m.v. uitzendkrachten en zzpers. Daar had ik nog niet aan gedacht.

 13. het is niet alleen het ontslagrecht dat het CDA heeft weg gegeven. Door samenwerking heeft men de christelijke identiteit weg gedaan. Hoe kan je samenwerken met een haatzaaiende partij en ondertussen verkondigen dat je christen bent? De helft van het CDA ziet het probleem niet, moslims zijn namelijk slecht en dan mag je ook best wel naar tegen hun doen.

  de andere helft van het CDA denken dat JC, een kleine 2000 jaar geleden, dit niet zo bedoeld heeft. Ik kan persoonlijk het christen zijn ook niet verenigen met het pvv gedachtengoed. En zo is de partij gesloopt…..versterkt door een aantal lieden die kosten wat kost aan het baantjes jagen waren, Verhagen voorop!
  😡

 14. Voor de luitjes hier een vraagje. De basis van het huidige ontslagrecht is gelegd wanneer ook al weer en door wie? Oh ja volgens Bosma waren ze links.

 15. “Het lijkt mij eerlijk gezegd logisch dat als een bedrijf moeilijker mensen kan ontslaan omdat bijv. de procedures te lang zijn etc ze dan ook minder makkelijk mensen zullen aannemen en dat het dan voor jongeren moeilijker wordt om een baan te vinden.”

  Nou. Als een bedrijf je wil ontslaan dan ontslaan ze je gewoon. Of je nu een vaste aanstelling hebt of niet en als ze je niet willen ontslaan dan ontslaan ze je niet ook al werk je via een uitzendbureau.
  Het is een illusie dat iemand die een vaste aanstelling niet ontslagen kan worden en men wordt in de waan gelaten dat werknemers veilig zijn als zij een vaste aanstelling hebben. Soms is men beter af met een jaarcontract dan met een vaste aanstelling. Stel dat je een jaarcontract hebt gekregen en de werkgever wil na twee maanden van je af. Dan kan de werkgever het enige doen door af te wachten totdat je jaarcontract van rechtswege eindigt. Ook bij een verzoek tot ontbinding bij de kantonrechter zal niet ingewilligd worden door de rechter en eisen dat de werknemer in dienst blijft tot dat het contract eindigd. Heb je een vaste aanstelling gekregen en de werkgever zou bijvoorbeeld na twee jaar van je af willen dan kan hij een verzoek indienen bij de kantonrechter en alsnog van je afkomen. Binnen een paar weken komt het verzoek om het contract te ontbinden binnen en zal de rechter in 99% van alle gevallen ontbinden. Waarom? Omdat de rechter vind dat de arbeidsverhouding verstoord is en het geen zin heeft om verder te gaan. De werkgever moet dan mits je ouder ben dan 35 jaar per gewerkt jaar een maand salaris betalen. Stel dat je vier jaar hebt gewerkt dan krijg je 4 maanden salaris mee, maar je bent wel je vaste inkomen kwijt.
  Het is onzin dat een werkgever niet van je af kan komen. Maar werkgevers willen zo goedkoop mogelijk van je afkomen.

 16. ontslagrecht… Het recht ontslagen te mogen worden?… Hoezo rechten, hoezo bescherming.
  Het woord zegt precies wat het inhoudt, en dat is niet ten bate van de werknemer.

  Bovendien, hoezo zou er een probleem zijn voor jongeren om aan een baan te komen?
  Ga maar eens als 35+er je proberen in te schrijven bij een uitzendbureau… Vooral geen eisen of wensen kenbaar maken, misschien dat het dan nog lukt…

Reacties zijn gesloten.