Politie wil af van van bewijslast bij inbraken

De straffen voor inbrekers zijn veel te laag en schrikken te weinig af. Dat zegt commissaris Leen Schaap van de Amsterdamse politie.

De politie zet zwaar in op de bestrijding van inbrekers, maar veel agenten zijn teleurgesteld over de lage straffen die de criminelen krijgen als ze zijn opgepakt.

‘De pakkans is al klein, maar als we dan na veel kostbaar en tijdrovend recherchewerk eindelijk een inbreker veroordeeld krijgen, valt de straf enorm tegen.’ Hij noemt als voorbeeld een inbreker die betrokken zou zijn bij een waslijst van inbraken in zijn district
en al een fors strafblad had. Schaap: ‘Helaas konden we maar één zaak hard maken. De rechter heeft hem daarvoor veroordeeld, maar hij kreeg maar vier weken gevangenisstraf, en ook nog eens voorwaardelijk. (Politie: inbrekers te snel vrij – Parool.nl)

Ja meneer Schaap, zo werkt het Nederlandse rechtssysteem gelukkig nog altijd. Niet veroordelen omdat de politie vindt dat je schuldig bent, maar omdat er bewijzen zijn dát je schuldig bent.

3 gedachten over “Politie wil af van van bewijslast bij inbraken”

  1. Inbraak wordt nu als voorbeeld gegeven, maar uiteraard zouden ze dat het liefst willen zien op _alle_ bewijslast bij welke overtreding dan ook. Griezelige ontwikkeling, slim gebracht.

Reacties zijn gesloten.