Deel van werkgevers werkdwingers

Volgens staatssecretaris De Krom kan de helft van de mensen die in de bijstand zitten werken.

Er staan nu al 135.000 vacatures open, terwijl er 1,2 miljoen mensen een uitkering hebben. Een deel kan echt niet werken, maar een kleine half miljoen mensen kan dat wel.” Gemeenten moeten straks in de bijstand harder ingrijpen met kortingen op de uitkering als niet wordt meegewerkt bij het vinden van een baan.

Waarom wordt er eigenlijk altijd vanuit gegaan dat het openstaan van die vacatures de schuld is van luie werkelozen?

Al zo’n twintig, dertig jaar is de oplossing die regeringen zoeken voor het vervuld krijgen van permanent openstaande vacatures het verlagen van het inkomen van de werkeloze, ter ‘stimulering’. Waarom kunnen die werkgevers, die zelfs in een economische crisis hun vacatures niet gevuld krijgen, er eigenlijk niet voor zorgen dat die vacatures wat stimulerender zijn? Of waarom doen ze het werk niet gewoon zelf, als het dan zo’n fantastische vacature is?

Maar het concept werk is volgens mij door iemand uitgevonden die het zelf niet meer wou doen, en die werd daarom werkgever, een paar duizend jaar geleden. Voor dit soort types is het woord ‘werkgever’ dan ook een eufemisme, omdat het in feite werkdwingers zijn. Zij wachten op die mensen die geen andere keus hebben dan hun kloteklusjes te vervullen, en voor hen zijn arme Oost-Europeanen of door staatssecretaris De Krom gezondenen dan ook een geschenk uit de hemel.

7 gedachten over “Deel van werkgevers werkdwingers”

 1. Als dit alleen maar gericht op strikt werkelozen (het klassieke “werkschuwe tuig” :roll:), dan zou het wellicht nog niet zo ontzettend pijnlijk zijn…

  Onder deze regeling wil De Krom vanaf 2013 ook een groot deel van de mensen met een lichamelijke of verstandelijk beperking laten vallen, die nu nog een beroep kunnen doen op de sociale werkplaats of Wajong. Zij moeten zover ze kunnen met hun handicap ook zo veel mogelijk aan het werk.

  Het mobiliseren van gehandicapten van allerlei pluimage past echter heel goed in de “dat is toch helemaal geen ziekte”-mentaliteit van deze overheid. Ik ben ZO BOOS, maar ik houd me aan de REGELS 😀

 2. Aanvulling #1 – En 🙄 was natuurlijk bedoeld als cynische noot, niet als goedkeuring van de term…

 3. Ik ben zo boos dat ik me niet meer aan de regels kan houden, dus lach ik het maar weg en ga ik na mijn vakantie terug naar mijn baas en Denemarken. En mijn lieve vriend die altijd alles zo leuk in perspectief kan plaatsen :).

 4. MadPride Schreef:

  Als dit alleen maar gericht op strikt werkelozen (het klassieke “werkschuwe tuig” ), dan zou het wellicht nog niet zo ontzettend pijnlijk zijn…
  Onder deze regeling wil De Krom vanaf 2013 ook een groot deel van de mensen met een lichamelijke of verstandelijk beperking laten vallen, die nu nog een beroep kunnen doen op de sociale werkplaats of Wajong. Zij moeten zover ze kunnen met hun handicap ook zo veel mogelijk aan het werk.
  Het mobiliseren van gehandicapten van allerlei pluimage past echter heel goed in de “dat is toch helemaal geen ziekte”-mentaliteit van deze overheid. Ik ben ZO BOOS, maar ik houd me aan de REGELS

  Het is inderdaad netjes gesynchroniseerd met de uitspraken van Edith ‘los het ff op in je eigen sociale kring’ Schippers.

 5. Nog een paar leuke aspecten van deze zuivering:

  Verder wordt bezuinigd op re-integratiemiddelen.

  „We moeten af van meerdere uitkeringen achter één voordeur.” Hij maakt een uitzondering voor gezinnen waar sprake is van mantelzorg aan ouder of kind. (Beide citaten uit bovengenoemd Telegraaf artikel)

  Ik weet dat blind citeren tegen de REGELS is, dus ook nog een paar aanvullende woorden: het lijkt GVD wel alsof de VVD aan de macht is gekomen… Dit soort geintjes had ik van een centrum-links kabinet echt niet verwacht… :mrgreen:

  De loondispensatie waar men het over heeft, lijkt overigens wel op een neoliberale aardverschuiving, maar dat terzijde.

 6. Daar is bij wijze van uitzondering heel “links” het wel over eens
  Nu.nl – ‘De Krom te makkelijk over bijstand’ (http://tinyurl.com/4xnc2kg)
  …en al die eensgezindheid zal natuurlijk weer niets (0%, nada) uitmaken 😐

Reacties zijn gesloten.