27 t/m 30 november, Amsterdam: acties tegen de ontruiming van het vluchtelingententenkamp

Zeker sinds begin november ligt het Amsterdamse tentenkamp aan de Notweg onder vuur van burgemeester Eberhard van der Laan. De PvdA-er kwam eerder al met het flutaanbod van dertig dagen overheidsopvang in ruil voor het opbreken van het actiekamp, wat de bewoners meteen afsloegen. Deze week dreigt ontruiming van het kamp, wat op felle protesten van de vluchtelingen stuit. Steun hen en doe mee met de acties.

Dinsdag 27 november
Dam, Amsterdam
15:00 uur manifestatie
15:45 uur demonstratie
naar het IND-kantoor Leidse Bosje

Op 28 november gaat de rechter zich uitspreken over het voornemen van Van der Laan om het kamp te ontruimen op 30 november. Als de rechter de ontruiming van het tentenkamp goedkeurt, dan organiseren de vluchtelingen op 29 november een passend afscheid om de buurtbewoners te bedanken voor hun steun en inzet. In geval van goedkeuring van de ontruiming is de kans groot dat de politie op 30 november vanaf 7:00 uur, het tijdstip waarop het ultimatum van de burgemeester afloopt, de vluchtelingen een voor een komt wegslepen uit het kamp. Vermoedelijk zal men het kamp dan zodanig afsluiten dat er van buiten niemand meer wordt toegelaten. De vluchtelingen vragen daarom iedereen die hen wil ondersteunen, om eerder op het kamp aanwezig te zijn.

Woensdag 28 november
Rechtbank Parnassusweg, Amsterdam
9:00 uur Uitspraak rechter over ontruiming

Woensdag 28 november
Tentenkamp, Notweg, Amsterdam
17:00 uur Persconferentie over de uitspraak

Donderdag 29 november
Tentenkamp, Notweg, Amsterdam
12:00 uur Afscheidsbijeenkomst en manifestatie

Vrijdag 30 november
Tentenkamp, Notweg, Amsterdam
5:00 uur Protest tegen ontruiming

Op hun website schrijven de vluchtelingen: “Al twee maanden wonen wij, vluchtelingen van Osdorp, op straat. Wij wonen in een tentenkamp omdat we letterlijk op straat gezet zijn. Wij mogen niet in Nederland blijven, maar de overheid kan ons ook niet uitzetten. Wij zitten muurvast in het immigratiesysteem. Ons tentenkamp aan de Notweg in Osdorp dreigt aanstaande vrijdag ontruimd te worden. Waar moeten wij dan heen? Wij willen een blijvende oplossing zodat wij een menswaardig bestaan kunnen opbouwen.”

“Na een ontruiming zullen de meesten van ons belanden in vluchtelingengevangenissen. Waar? Geen idee. Hoe lang? Geen idee. We zullen blijven actievoeren in ons kamp totdat de politie komt. Maar omdat het eind nabij is, willen we nog één keer de straat op voor een publieke demonstratiemars, deze dinsdag! We willen dat iedereen weet, vooral de regering, dat we hier zijn en dat we zullen blijven.”

“Het punt is, zoals altijd, dit: ze kunnen ons arresteren, maar dat verandert niets. Ze kunnen ons op straat gooien, maar dat verandert niets. Ze zouden alleen ons lijden vergroten. Waarom doen ze dit ons aan? Het probleem is veroorzaakt door de IND en overheidsregels waardoor we hier niet mogen blijven, maar zij kunnen ons tegelijkertijd niet deporteren. Dus zitten we vast in het systeem. De enige oplossing, zoals wij altijd hebben gezegd, begint met het heropenen van onze dossiers en dat de IND onze verhalen gelooft. Als we een verblijfsdocument hadden, dan zouden we hard werken om een toekomst in Nederland op te bouwen. Vluchtelingen en immigranten zijn hardwerkende mensen! Geef ons deze kans; het is ons mensenrecht!”

“Dus ja, dit is waarschijnlijk onze laatste actie voor nu. Maar vluchtelingen zijn al langer dan een jaar bezig met tentenkampacties. Altijd arresteren ze ons, altijd komen we terug. Ze geven namelijk geen oplossing. Dus we zullen terugkomen.”

“Als er ontruimd wordt, zal dit vroeg in de morgen plaatsvinden, om zeven uur. Daarom willen wij jullie vragen zo vroeg mogelijk te komen om ons bij te staan tegen de politie. Het zou fantastisch zijn als jullie al om vijf uur aanwezig kunnen zijn. Jullie zijn ook van harte welkom om donderdagavond of donderdagnacht al te komen!”

“Wij zullen blijven demonstreren totdat er een oplossing is gevonden. Wij verdienen een menswaardig bestaan. Dat is ons mensenrecht. Wij zijn hier en wij zullen hier ook blijven! Wij hopen op jullie steun en solidariteit.”

“En onze broeders in Den Haag zijn ook nog steeds actie aan het voeren.” Tot zover het bericht van de Amsterdamse tentenkampvluchtelingen.

Verscheen eerder op doorbraak.eu. Auteur: Mariët van Bommel.