1830 edelherten in de Oostvaardersplassen de dupe van de onderbuik

De kogel is letterlijk door de kerk. Niet 1 maar minstens 1830 of een veelvoud daarvan, want met 1 kogel zal een hert niet doodgeschoten worden.

De rechter heeft uitspraak gedaan in de zaak die Dierbaar Flevoland, de Faunabescherming en Fauna4life hadden aangespannen tegen de vergunning tot afschot van de Provincie  Flevoland.

De Provincie kwam tot deze maatregel omdat men boog voor de druk van een groep voornamelijk schreeuwende mensen die niets met natuur hebben en de dieren in de Oostvaardersplassen als huisdieren beschouwen of als te oogsten producten. Zulke toestanden wilden ze niet meer. Een makkelijke oplossing en relatief goedkoop want het vlees levert geld op. Er wordt, zoals boeren jagers graag zien, geoogst.

Men had ook voor andere oplossingen kunnen kiezen, zoals het herinvoeren van de plannen om de Oostvaardersplassen te verbinden met omliggende natuurterreinen en de Veluwe middels een corridor. Echter dergelijke oplossingen kosten geld en dat wil men niet aan natuur uitgeven.

Ook op het gebied van populatiebeheer zijn er de natuur volgende ideeën. Daarmee doel ik niet op de rare anticonceptie-ideeën van de zogenaamde dierenvrienden van de Oostvaardersplassen.

Met deze beslissing is ook het laatste stukje natuur verdwenen waar niet pro-actief wordt gejaagd. Vanaf morgen begint de moordpartij op gezonde en zwangere Edelherten. Een beschermde diersoort die dus eigenlijk niet beschermd wordt.

Staatsbosbeheer heeft de ondankbare taak om het uit te voeren.  Zij denken daar in de loop van de volgende week mee te kunnen beginnen. Eerst moet er nog een vogeltelling plaatsvinden, valt te lezen in hun reactie op de uitspraak.

Een dag van rouw, maar vooral een dag van schaamte. Immers de besturen in dit land worden gedomineerd door partijen die geen ene moer ophebben met de natuur, die haar willens en weten vernietigen en alles dwarsbomen om haar de ruimte te geven. En een bevolking die inmiddels zover van de natuur vervreemd is dat ze in het wild levende dieren beschouwt als knuffeldieren of als overlastgevers en jagen ziet als natuurbeheer.

Er is nog één heel kleine ontsnappingsmogelijkheid voor de edelherten en dat zijn de vogels. Als hun rust verstoord wordt, dan wordt het schieten gestaakt.

2 gedachten over “1830 edelherten in de Oostvaardersplassen de dupe van de onderbuik”

 1. De spijker op zijn kop Ina. Ik rouw met je mee. Om de dieren. Om de Oostvaardersplassen, maar vooral omdat dit land lijkt te worden gedomineerd door schreeuwers zonder kennis van zake en een electoraat dat hier maar al te graag de oren naar laat hangen.

 2. Een beetje een warrig stukje.

  “de druk van een groep voornamelijk schreeuwende mensen die niets met natuur hebben en de dieren in de Oostvaardersplassen als huisdieren beschouwen of als te oogsten producten”

  Ik ben het volledig met je eens dat dit een schreeuwende minderheid is hoor, maar naar mijn idee gooi je hier wel twee schreeuwende groepen op een hoop die niets met elkaar te maken wil hebben. De eerste groep, de ‘dierenknuffelaars’, wilden volgens mij ook geen afschot, dus het is een beetje een raar om te zeggen dat de Provincie met deze maatregel voor hun gezwicht is. De tweede groep, ik neem aan dat je op plezierjagers doelt ofzo, die willen altijd wel dieren afschieten, hier of waar dan ook in Nederland.

  Je schrijft vervolgens bij “de natuur volgende ideeën” wel dat je niét op anticonceptie doelt, maar je schrijft niet wat je dan wél voorstelt.

  Naar mijn idee moeten we ófwel wolven herintroduceren als natuurlijke vijand om de populatie in toom te houden, ófwel accepteren dat in een natuurgebied dieren bij gebrek aan natuurlijke vijanden van de honger om zullen vallen als de grenzen zijn bereikt van wat het natuurgebied aan kan. Maar ja, wolven wil ook niemand om de een of andere reden.

  Je schrijft over schreeuwende huisdieren-knuffelaars. Maar je maakt je vervolgens druk over het afschieten, en sluit af met de hoop dat er misschien nog een ontsnappingsmogelijkheid is. Sorry, maar hoor jij dan stiekem niet ook gewoon bij de knuffelaars die hier vanuit emotie redeneren en niet vanuit verstand?

  Zoals ik al zei: het is me niet duidelijk welke oplossing je dan wél zou willen, want daar ga je niet heel diep op in.

  P.S. Dit is trouwens niet het eerste en niet het laatste natuurgebied waar herten, bij gebrek aan natuurlijke vijanden, zullen moeten worden afgeschoten. De schaal is nu anders; het gaat nu over duizenden tegelijk waardoor iedereen begint te piepen. Maar ik hoor nooit iemand over de damherten die in grote getalen op het eiland de Haringvreter worden afgeschoten. Dus het is ook weer een fraai staaltje selectieve verontwaardiging.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.