Zwitserland heeft gecapituleerd voor de EU inzake immigratie

Via een referendum hadden de Zwitsers twee jaar geleden besloten tot een immigratiequotum. Dit was in strijd met de EU-regels voor vrij verkeer van personen die Zwitserland volgens een verdrag accepteert. Maar gisteren besloot de Zwitserse regering eieren voor haar geld te kiezen: er komt geen maximum op het aantal immigranten uit de EU. Wel krijgen volgens een sterk verwaterd voorstel geregistreerde werklozen in Zwitserland voorrang bij de invulling van een vacature. Maar na een sollicitatiegesprek is een bedrijf niet verplicht zo iemand aan te nemen.

Het is het zoveelste voorbeeld van de macht van de EU. Ook het Oekraïnereferendum in Nederland was umsonst. Zowel achterlijk rechts als hun dito linkse tegenhangers kunnen erna alleen huilen als verwende kinderen. Domheid is niet verwijtbaar; je bent zoals je bent. Maar je zult vaak het deksel op de neus krijgen.

Niet instemmen met de EU betekent dat je als een paria wordt behandeld, zoals Theresa May op de EU-top van 15 december mocht ervaren.