Zuiderlicht: In Spanje herrijst “Occupy” in Podemos

De nieuwste peilingen wijzen uit dat Podemos!, voortgekomen uit de #15M-beweging van 2011, nu de grootte partij zou zijn bij verkiezingen in Spanje. Hoopvol nieuws uit Zuid-Europa kunnen we in door (proto-)fascisme overschaduwd Nederalnd wel gebruiken. Een beschouwing:

De Occupy beweging is dood, wordt ons verteld. Maar in Spanje maakte een jonge partij met roots in de beweging van de Indignados (de furieuzen), de Spaanse pedant van Occupy, zijn opwachting vlak voor de Europese Parlementsverkiezingen. En sleepte bij de eerstvolgende verkiezingen direct een grote overwinning uit het vuur. Podemos (letterlijk: ¨wij kunnen¨), volgens peilingen momenteel opgeklommen naar de derde partij van het land, heeft de gevestigde orde inmiddels behoorlijk aan het schrikken gemaakt.

Misschien kon je erop wachten. Spanje heeft een broeierig politieke historie vol gepolariseerde strijd. Vanuit een onverwerkt verleden, de dictatuur onder leiding van de fascistische generaal Franco (nog gewoon geëerd in straatnamen en monumenten), sluimert al geruime tijd een gevoel dat er eindelijk eens korte metten gemaakt moet gaan worden met de onderdrukking van kennis over de wreedheden van dat regime. Doop dat sentiment in de reeks van crises die Spanje momenteel treft, en wellicht wordt het duidelijker waarom radicaal links haar aantrekkingskracht begint te verzilveren..

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Globalinfo

h/t: Ravage