Zuid-Soedan stevent af op rampzalige hongersnood

Ruim een derde van de bevolking van Zuid-Soedan, dat in 2011 onafhankelijk werd van Soedan, heeft dringend voedselhulp nodig, waarschuwen drie VN-organisaties. In sommige delen van het land dreigt catastrofale hongersnood.

Meer dan 4,8 miljoen Zuid-Soedanezen zullen in de komende maanden lijden onder ernstige voedseltekorten. Het risico op hongersnood bedreigt grote delen van het land, melden woordvoerders van de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO), het Wereldvoedselprogramma (WFP) en het VN-kinderfonds UNICEF.

De verslechterende situatie valt samen met een ongebruikelijk lang tussenseizoen, waarin gezinnen door hun voedselvoorraad van het vorige oogstseizoenheen raken terwijl de nieuwe oogst nog op zich laat wachten.

In juli 2016 zullen 4,8 miljoen mensen voedselhulp nodig hebben. In april 2016 waren dat er al 4,3 miljoen. Dit is het hoogste aantal mensen sinds tweeënhalf jaar geleden een etnisch conflict uitbrak in Zuid-Soedan. Dat aantal houdt geen rekening met de 350.000 inwoners van de door de VN beschermde gebieden of andere opvangplaatsen voor ontheemden (interne vluchtelingen binnen hun eigen land).

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be