Zoveel wolven zijn er echt niet in Nederland

Bij nu.nl wordt de suggestie gewekt dat er tientallen wolven per week worden waargenomen. Meestal zal het dan steeds om de zelfde wolf gaan, maar dat klinkt niet sensationeel genoeg.

Eerder deze maand werden in Limburg enkele schapen doodgebeten. Uit onderzoek blijkt dat de dieren daadwerkelijk door een wolf om het leven zijn gebracht. Dat DNA-onderzoek is nodig omdat veel schapen in Nederland ook door loslopende honden worden gedood. “Het zijn er op jaarbasis honderden”, vertelt La Haye [van Wolven in Nederland]. “Soms is het ontzettend lastig om te zien of het dan een wolf of een hond is geweest.”

Dit soort berichten maakt meteen de knallers van het CDA paraat.
Wolven in Nederland is in eigen kring terughoudender, blijkens de tabel van waarnemingen:

Wolven zijn schuw en gaan op de loop zodra ze een mens zien (ben er ooit twee in Israël tegengekomen, die waren wel heel snel weg), dus verhalen van een Drentse boer die moet toezien hoe een totaal niet schuwe wolf een schaap blijft bijten onder zijn ogen kunnen met heel wat korreltjes zout genomen worden – of beter: dat was geen wolf. Hier een door Wolven in Nederland geverifieerde vastgelegde waarneming: