Zorgfascisme

loesje-zorg-bron-twitterVan iemand advies gekregen ons te melden bij de huisartsencentrale. Dus dat had ik met Pasen willen doen, omdat mijn dochter nu ook even vrij heeft en wat meer tijd.
Maar dan ga je googelen en blijkt dat je helemaal niet bij die huisartsencentrale meer terecht kunt, zoals vroeger.
Tegenwoordig zitten overal assistentes en beoordelaars tussen de patiënt en de arts, die getraind lijken om iedereen die mogelijk de boel bedondert, FRAUDEERT, OPLICHT door zich voor te doen als spoedgeval, uit het spreekuur weg te houden.
Alsof je voor je lol aanklopt bij een dokter!

Telefonisch beoordelen ze dus eerst of je zorg nodig hebt en of je een spoedgeval bent. Zoniet: kom je er niet in.
We hebben wel klachten, maar die zijn niet spoedeisend. Trouwens: al waren ze wel spoedeisend. Ik herinner me dat ik ooit in Harlingen ’s nachts met zo’n zelfde centrale belde. Ik had een vergevorderde longontsteking waarvoor ik, bleek later, opgenomen had moeten worden. Mijn adem klonk als een vrachtwagen die stationair draaide. Volgens de centrale kon ik zelf wel even naar de huisarts in Sneek komen. Midden in de nacht! Kon nauwelijks mijn eigen telefoontoestel bereiken.

Ik ben onderhand doodsbang aan het worden voor dokters. Dit land gaat ten onder aan zorgfascisme! Als je niet meer in de hokjes en regeltjes past, word je door assistentes alle kanten op gepingpongd, maar je komt de spreekkamer niet meer in. Hooguit met een stormram en een geuzenhelm op je kop.
De vraag is of de dokter je dan nog vriendelijk zal vragen wat er mankeert.

Op twitter kom ik meer patiënten tegen die gedupeerd zijn door artsen en vervolgens overal geweigerd worden omdat ze lastig zijn en mogelijk de vuile was teveel hebben buiten gehangen.
En dan durft dit land te wijzen naar Erdoğan en Turkije! Alsof hier niet dagelijks mensenrechten worden geschonden.

De zelfredzaamheid van de burger gaat wel erg ver! Straks moet je met je gebroken poot nog zelf naar het ziekenhuis fietsen. Of jezelf reanimeren bij een hartstilstand.
Waar betaal ik in Godsnaam voor? Ik heb de afgelopen 4 maanden meer dan 560 euro premie betaald. En ik weet nog steeds niet waar ik heen moet met mijn dochter.
Heb inmiddels ons uit laten schrijven bij de oude praktijk, omdat ik anders helemaal nergens geholpen ga worden.
Zit nu 1 dag zonder medicijn en het gaat gelijk mis.

Het systeem lijkt alleen nog voor zichzelf te bestaan. Ziet niemand dan dat al dat zorggeld alleen maar tussen zorgverleners en farmacie circuleert en het de patiënt niet meer of onvoldoende bereikt?
Ik heb vandaag mijn dochter serieus aangeraden zich te melden bij een praktijk naar keuze met de mededeling dat haar moeder haar mishandelt, in de hoop dat op zijn minst ZIJ geholpen wordt! Anders weet ik niet hoe ik haar in een spreekuur moet krijgen bij een arts waar wij allebei vertrouwen in stellen. En dat zijn er in deze Godvergeten gereformeerde uithoek niet veel meer.

Gezegende pasen!

– Verscheen eerder op Civis confusus