Zonder ingrijpen dreigt catastrofale hongersnood in Madagascar

Door de aanhoudende droogte op de Afrikaanse eilandstaat Madagaskar lijden meer dan een miljoen mensen in het zuiden van het land extreme honger. Zonder drastisch ingrijpen verwachten experts een catastrofe tussen december 2016 en februari 2017. De situatie is exemplarisch voor een toenemend aantal landen in Zuidelijk Afrika.

De 53-jarige landbouwster Havasoa Philomene, moeder van zeven kinderen, zat zonder maïs toen het oogstseizoen eind mei 2016 begon. Ze woont in Besakoa Commune in het district Bekily in de regio Androy. Het is een van de zwaarst getroffen regio’s in het zuiden van Madagaskar. Net als veel anderen in het zuiden van Madagaskar had ze eerder tijdens de zaaiperiode haar zaden al gekookt en opgegeten omdat er door de droogte gebrek aan voedsel was.

Duizenden kinderen leven in haar regio van wilde cactusvruchten, ondanks de ernstige constipatie die deze vruchten veroorzaken. Nu Madagaskar kampt met de ernstigste droogte in haar bekende geschiedenis, zoekt de bevolking meer en meer zijn toevlucht tot deze wanhoopsmaatregelen. “In januari 2016 hadden we maïszaden gekregen voor het plantseizoen. De meeste mensen hadden die zaden echter binnen drie weken al opgegeten, want er is niets anders te eten”.

De VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) zegt dat naar schatting 45.000 mensen in Bekily getroffen zijn. Dat is bijna de helft van de bevolking. Humanitaire organisaties zoals USAID schatten dat 1,14 miljoen mensen in 7 districten in het zuiden van Madagaskar onvoldoende voedsel hebben, minstens 80 procent van de plattelandsbevolking. Mensen zouden hun kleinvee, hun eigen kleding en keukengerei verkopen om rond te komen. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be