Zondag opnieuw nazidemo in Enschede

Komende zondag vindt er opnieuw een nazidemo plaats in Enschede. Was het twee weken geleden Pegida, dit keer betreft het de Nederlandse Volks Unie (NVU). Een anti-fascistische partij die zich No Nazi noemt heeft een tegendemo aangemeld. 

De burgemeester ziet de bui al hangen en heeft opnieuw een noodverordening afgekondigd. Ook zal er een ‘veiligheidsrisicogebied’ worden aangewezen. De nazimanifestatie vindt plaats op het Stationsplein en het Ariënsplein. Waar de tegendemo plaats zal vinden is nog niet duidelijk (ongetwijfeld aan de andere kant van de stad).

De Anne Frank Stichting over de NVU:

De NVU heeft oorspronkelijk wortels in het milieu van voormalige oorlogsmisdadiger en collaborateurs. De partij hangt daarom vanaf haar oprichting een nationaalsocialistische ideologie aan. Dat ideologische kader werd in bepaalde periodes duidelijker naar buiten gebracht dan in andere periodes. Op dit moment laat de NVU in Nederland een gematigder geluid horen naar aanleiding van negatieve ervaringen met het strafrecht in de afgelopen periode. Bij buitenlandse optredens wordt door de partijleiding wel regelmatig een duidelijkere nationaalsocialistische boodschap
gebracht.
Bron: RTVOost