Zondag 10 juli – Wereldwijd solidariteitsprotest met de Grieken

Overgenomen van de website van socialisme.nu

Sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008 vindt er een aanval plaats op de sociale en politieke rechten van de mensen. Deze aanval lijkt te verschillen tussen landen, maar nader bekeken, wordt het duidelijk dat het eigenlijk hetzelfde is. Het beleid van de Europese regeringen, EU-ambtenaren en IMF is identiek: er wordt bezuinigd op de begroting worden opgelegd en mensenrechten worden afgepakt.

Maar de afgelopen maanden zijn burgers in de hele wereld in opstand gekomen. In Noord-Afrika en Zuid-Europa hebben mensen de straten en pleinen bezet, en zijn begonnen volksraden op te richten. Met het afbrokkelende gezag van politieke partijen en vakbonden, begonnen zij dingen in hun eigen hand nemen.

Op woensdag 29 juni bij de vreedzame demonstratie in Athene, op het Syntagmaplein, waren er verschillende incidenten van politiegeweld. Meer dan 500 mensen zijn gewond geraakt en duizenden hebben ademhalingsproblemen opgelopen. De politie gebruikte buitensporig geweld, zelfs tegen eerste-hulpposten en artsen. Ze gebruikten meer dan 2500 traangasgranaten, en maakten van heel Athene een chemische-oorlogsgebied.

Velen werden zonder enige reden gearresteerd. Ze traden op als paramilitaire groepen en terroriseerden mensen door in het stadscentrum rond te lopen en rijden in militaire formaties. Slechts door toeval vielen er niet meer slachtoffers. De reden voor dit onaanvaardbare geweld was om via terreur te voorkomen dat mensen actie voeren tegen de bezuinigingsmaatregelen en de nieuwe “reddingsplan” opgelegd door de Griekse regering onder leiding van de EU, ECB en IMF. De reden voor dit plan is de bescherming van de belangen van de banken en de economische elites.

Het verhaal is over de hele wereld hetzelfde. We roepen iedereen, die solidair is met de mensen die overal ter wereld terugvechten om te protesteren op de dam in Amsterdam.

Teken hier de open brief aan Minister de Jager van Financiën

Locatie: Dam, Amsterdam • Aanvang: 17.00 – 20.00 .