Zoek de verschillen?

verschillenEen SP-fractievoorzitter twitterde een plaatje met daarin Hitler, Wilders en Trump met de tekst “zoek de verschillen”. Wilders vond het nodig dat berichtje op z’n eigen twitter account te gooien. Zijn volgers waren not amused, zoals te verwachten, want dat zijn ze eigenlijk over niets.

Mensen willen niet graag vergeleken worden met Hitler en volgers willen niet dat ze een Hitler-achtig iemand volgen. Dat snap ik wel. Maar toch hè, ik schreef al eens eerder dat de PVV met de Nazi’s vergelijken helemaal zo gek niet meer is. De PVV strooit veelvuldig negatieve berichten rond, echt en nep, zoals hier op Krapuul al eerder te lezen viel. Al met al zien we het ophitsende gedrag van PVV’ers alleen maar toenemen. En dat geeft te denken.

Wat moeten we vinden van mensen die keer op keer ophitsende nep-berichten rondstrooien? Die stelselmatig cijfers overdrijven? Die mensen blokkeren zodra ze er door hen op gewezen worden? Die vooral goed zijn in het aanjagen van onrust en willens en wetens de gevolgen daarvan accepteren? Die het gedrag van individuen afwentelen op hele groepen? Die nooit excuses aanbieden vanwege hun overduidelijk fouten? Kortom, die er alles aan doen om de gewone man in “actie” te laten komen tegen vreemde indringers en als die actie dan uit de hand loopt, dat vervolgens weigeren te veroordelen?

Nee, de PVV wil niet dat iemand gaat vergelijken: het lijstje van verschillen zou wel eens heel kort kunnen uitvallen. En je dat realiseren is natuurlijk verrekte lastig te verteren.

Altijd alles willen benoemen, totdat je zelf onder het vergrootglas ligt. Ik snap best dat Wilders dat niet wil.