Zo gewelddadig is extreemrechts in Europa

Zijn de jaren dertig terug? Het is een vraag die steeds luider weerklinkt. Maar ook een vraag die steevast fel debat uitlokt. Stellen dat de jaren dertig terug zijn is overdreven voor de één, en een understatement volgens de ander. Daarom is het nuttig om even de feiten zelf te belichten. Hoe gewelddadig is extreemrechts vandaag? En in welke mate is dat zorgwekkend? Om alvast een deel van het antwoord te geven: het is erger dan je kan vermoeden.

In het Nederlandse Heesch vond maandagavond een betoging plaats tegen de komst van een vluchtelingencentrum. De organisatoren hadden opgeroepen om het vreedzaam en respectvol te houden. Maar al snel liep het mis. Tegen half acht bestormde een groep het gemeentehuis waar op dat moment een raadsvergadering aan de gang was. Er werd gegooid met vuurwerk, eieren en houtblokken. Een poging om een benzinebom te laten afgaan, mislukte.

Eerder hadden inwoners van Heesch een dood varken in een boom opgeknoopt. Het is een scène die doet denken aan het liedje Strange Fruit van Billie Holiday over de lynchpartijen in het zuiden van de VS.

Wat in Heesch gebeurde lijkt sterk op wat zich ongeveer een maand geleden afspeelde in Geldermalsen. Ook daar werd toen het gemeentehuis bestormd tijdens een raadsvergadering over het opvangen van vluchtelingen. De politie kreeg de situatie niet onder controle en besloot in allerijl het gemeentehuis te evacueren.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be