Zo, dat was dat, doe mij nog maar een prosecco

Het is maar een kleine stap van de vaststelling dat een bos uit bomen bestaat, naar de verzuchting dat men door de bomen het bos niet meer ziet. En zich daarom liever concentreert op de zwam op de bast van één boom dan op de toestand van het hele bos. Zo houden we de wereld overzichtelijk en worden we niet teveel uit onze comfort zone getrokken.

Vandaag doen we Griekenland, morgen misschien de euro, het klimaat dat was echt eergisteren en de rellen in Engeland zijn niet meer dan een incident van weken geleden. Niet alleen knippen we de complexe werkelijkheid graag op in hapbare brokken, wij maken die brokken ook licht verteerbaar. Dus de oplossingen zijn doorgaans vrij eenduidig. Geen cent naar de Grieken; een neuro en een zeuro; het klimaatprobleem bestaat niet en Engels tuig hoort gewoon achter de tralies. Zo, dat was dat, doe mij nog maar een prosecco.

Wij zouden het onszelf niet zo makkelijk moeten maken. Want alleen als we er in slagen oorzaken bloot te leggen en verbanden te zien, zullen we in staat zijn ook duurzame oplossingen aan te dragen.

Mooi stuk van Frans Timmermans, PvdA, op Joop.nl. Zou fijn zijn als deze gedachtelijn ook werkelijk ingevoerd gaat worden. Misschien lukt het links dan om weer een gezicht te krijgen. Zou mooi zijn!