Zeventigduizend staan er nu al voor onze grenzen

Enkele dagen geleden was het weer volop in de media, dat vluchtelingen en asielzoekers probeerden Griekenland te ontvluchten en via Noord-Macedonië naar Europa te komen. Natuurlijk staat Europa – zoals we gewend zijn van de ‘Europese politieke kopstukken’ – op haar achterste poten, want stel je eens voor dat al die nieuwkomers binnen zouden komen? Let op: er komen weer verkiezingen aan!

Maar denk nu eerst eens een keer goed na, voordat de politiek deze mensen weer terugstuurt naar hun eigen zogenaamde veilige woonplaats. Het is meestal niet veilig, anders zouden ze haard en huis niet achter gelaten hebben; natuurlijk kunnen er gelukzoekers tussen zitten, maar met de snelheid dat de aanvragen worden behandeld, zijn de meeste aanvragers ondertussen gepensioneerd als de procedure is doorlopen en kosten ze ons nog meer geld.

Volgens de VRT zitten er in Griekenland ongeveer 70.000 migranten en vluchtelingen vast, waarvan er zo’n 15.000 leven in overvolle opvangkampen op de eilanden in de Egeïsche Zee. Dit jaar – in januari en februari – zijn er ongeveer 5500 nieuwe mensen geregistreerd.

Nu dreigt het uit de hand te gaan lopen, omdat een aantal raddraaiers op de sociale media hebben laten vallen dat de grensposten open gezet gaan worden; als je toch al in het ‘niets’ woont, kan je net zo goed vertrekken en met de Mars naar het Noorden mee gaan doen. Maar achter deze Mars zit meer, nl. dat deze mensen protesteren “ … tegen de trage behandeling van hun asielprocedures en tegen de vaak erbarmelijke omstandigheden in de Griekse opvangkampen voor vluchtelingen en migranten … “

Nu is het al jaren zo dat Europa gewoon geen migranten en vluchtelingen wil hebben, ze zijn gewoon hier niet welkom; zeg het zoals het is: Europa wil deze mensen hier niet. En dan worden er van allerlei smoezen verzonnen, zo in de geest van Europa is vol, ze kunnen hier niet wennen, hun thuisland is veilig en nog meer van deze flutpraatjes voor de Europese bühne.  Want veel wordt er niet gedaan aan de positie van deze mensen, behalve dan zeggen dat hun thuisland veilig is. Ik heb al vele malen aangegeven dat Europa niet kán aangeven dat hun thuislanden veilig zijn, dat kunnen alleen de mensen zelf die die landen zijn ontvlucht. Maar ja, politici hebben naast weinig gevoel voor migranten en asielzoekers, nog een slechte gewoonte en dat is dat ze slecht luisteren, slecht luisteren naar deze mensen maar ook naar organisaties die proberen deze mensen te helpen.

De vraag is terecht om te stellen, van waar komen dan deze vluchtelingen, deze migranten en asielzoekers. Op de site van Stichting Vluchteling, uit een artikel van 2015, kan het volgende gelezen worden: “ … Griekenland wordt door vluchtelingen van oudsher gezien als een toegangspoort tot het veilige Europa. Op de vlucht voor het brute geweld in eigen land, riskeren ze hun leven met de tocht ernaartoe. Sinds 2015 arriveerden meer dan een miljoen vluchtelingen uit Syrië, Afghanistan, Irak en andere conflictgebieden … “

In die tijd, maart 2016, werd er een deal met Turkije gesloten: “ … Opgeschrikt door de vluchtelingenstroom, sloot de Europese Unie in maart 2016 een akkoord met Turkije. In ruil voor strengere grensbewaking en het tegenhouden van vluchtelingen, krijgt Turkije extra geld voor de opvang van vluchtelingen in eigen land. Door deze ‘Turkije-deal’ en het sluiten van de grenzen naar de Balkan, is Griekenland veranderd van toegangspoort tot (voorlopig) eindstation … “

En jawel, strengere grenscontrole in Turkije en het probleem van ons tekort aan menselijk gevoel, heeft de problematiek verlegd naar Griekenland en Noord-Macedonië. Het lijkt er steeds meer op, dat een (Europese) politicus geen hart in zijn lichaam heeft zitten, maar een steen, die toch nog probeert om het bloed in dat vege lichaam rond te pompen.

We hebben als Europa en VS van alles gedaan om de thuislanden onveilig te krijgen, we hebben zelfs troepen gestuurd, wapens en zogenaamde terroristische groeperingen gesteund, zodat de lokale bevolking wel op de vlucht moest slaan. En als het een beetje meezit, hebben we de lokale drugshandel, zoals in Afghanistan, ook maar meteen overgenomen. Tenslotte moeten we het geld terugverdienen dat we in de verschillende oorlogen hebben gestopt.
Het is een schande en onmenselijk, zoals het vrije westen de asielzoekers en migranten in de steek laat.