Zes jaar oorlog tegen Gaza: methodiek van de waanzin

Norman Finkelstein bundelde 6 essays over de aanvallen van Israël op Gaza sinds 2008 in het boek ‘Method and Madness’. Hij ziet methodiek in de waanzin van de systematische vernietiging die Israël aanricht. Het besluit van zijn boek wordt hier integraal vertaald aangeboden door DeWereldMorgen.be

Inleiding bij de vertaling

Operation Cast Lead (2008-2009), de aanslag op de Mavi Marmara (2010), Operation Pillar of Defense (2012) en Operation Protective Edge (2014) resulteerden in de dood van 3.700 Palestijnen en 90 Israëli’s. Die aanvallen werden in de media steevast voorgesteld als ‘waanzinnig en pathologisch’.

Niets is minder waar, volgens Finkelstein. Hier schuilt een zeer goed doordachte militaire strategie achter. Tegelijkertijd doen de politieke leiders van Israël er alles aan om deze perceptie van waanzin in de buitenwereld aan te moedigen. Het ultieme doel van deze brutale aanslag op het leven van duizenden Palestijnen, is allesbehalve irrationeel. Met zijn ‘waanzinnige’ aanvallen wil Israël elk politiek onderhandeld diplomatiek compromis en elke vorm van vrede met de Palestijnen in de kiem smoren.

Finkelstein trekt de legitimiteit van het Palestijns gewapend verzet niet in twijfel. Zijn besluit is echter kort en krachtig: “Het beste dat kan worden gezegd van het gewapend verzet is dat het meerdere malen heeft gepoogd de belegering van Gaza te doorbreken maar telkens heeft gefaald. Het ergste dat van massaal geweldloos verzet kan worden gezegd is dat het nog nooit werd geprobeerd. Zou het niet minstens een kans moeten krijgen?”
Dit is de vertaling van het ‘besluit’ van het boek Method and Madness. The Hidden Story of Israel’s assaults on Gaza. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be