Zadenruil in Tanzania nu strafbaar terwille van Syngenta en Monsanto

Om ontwikkelingshulp te krijgen moet Tanzania de Westerse landbouwindustrie de vrije baan geven en sluitende bescherming bieden voor gepatenteerde zaden. ‘Tachtig procent van de zaden wordt gedeeld en verkocht in een informeel systeem tussen buren, vrienden en familie. De nieuwe wetgeving in Tanzania criminaliseert die praktijk’, zegt Michael Farrelly van TOAM, de organische landbouwbeweging in Tanzania.

‘Als je onder de nieuwe wetgeving zaden koopt van Syngenta of Monsanto dan behouden zij het intellectuele eigendomsrecht. Als je uit je eerste oogst zaden bewaart, mag je ze enkel op je eigen stukje land gebruiken voor niet-commerciële doeleinden. Je mag ze niet delen met je buur, uitwisselen met je schoonzus een dorp verder en je mag ze zéker niet verkopen. Maar dat is nu net de hele basis van het zaadsysteem in Afrika’, zegt Michael Farrelly.

Volgens de nieuwe Tanzaniaanse wet riskeren boeren een gevangenisstraf van minstens 12 jaar of een boete van meer dan 205.300 euro of beide als ze zaden verkopen die niet gecertificeerd zijn.

‘Dat is een bedrag dat een Tanzaniaanse boer zich niet eens kan inbeelden. Het gemiddelde loon bedraagt nog geen 2 dollar per dag’, zegt Janet Maro die aan het hoofd staat van Sustainable Agriculture Tanzania (SAT).

Lees verder bij de bron.