Zaak wegens ‘smaadschrift’ tegen bouwers kindergevangenis gaat maandag verder

5 december: voortzetting rechtszaak tegen activisten wegens ‘smaadschrift’: bouwer gezinsgevangenis voor vluchtelingen De Vries en Verburg blijft de ogen sluiten voor medewerking aan deportaties.

Aanvang rechtszaak: 13.30 uur, rechtbank Den Haag, Prins Clauslaan 60. De activisten die moeten voorkomen zullen voorafgaand aan de zitting met de betreffende posters voor de rechtbank staan. Als je mee wilt doen, zorg dan dat je er om 12.30 uur bent.

Op dinsdagochtend 5 april werden in Stolwijk twee personen opgepakt op beschuldiging van het plakken van posters tegen de bouw van de nieuwe gezinsgevangenis voor vluchtelingen op Kamp Zeist door het lokale bouwbedrijf De Vries en Verburg. De twee activisten moeten wegens ‘smaadschrift’ voorkomen voor de politierechter in Den Haag, op 21 september om 13:50 uur. Een eerdere zitting werd uitgesteld om een door de activisten opgeroepen getuige, de aangever van De Vries en Verburg, door de rechter-commissaris te laten horen.

Deze getuige, dhr. V.E.M. Donk, directeur risk & compliance van Burgland Vastgoed B.V., het moederbedrijf van De Vries en Verburg, is inmiddels gehoord. Deze beklaagt zich vooral over het gebruik van het woord ‘deportaties’, een woord dat notabene door de marechaussee zelf wordt gebruikt als het om ‘uitzettingen’ gaat. Het gaat in deze zaak dus vooral over hoe de waarheid wordt benoemd. De overheid, en dus ook bedrijven, hanteert verhullend taalgebruik. Wij noemen de dingen liever bij de naam.

Volgens het OM randt de tekst op de posters (“Bouwbedrijf De Vries en Verburg – uw duurzame partner in deportaties – Bouwt vol trots de gezinsgevangenis voor vluchtelingen op Kamp Zeist”) de “eer en/of de goede naam van Bouwbedrijf De Vries en Verburg B.V.” aan. Maar De Vries en Verburg heeft wel degelijk een gezinsgevangenis voor vluchtelingen op Kamp Zeist gebouwd, de zogenaamde ‘Gesloten Gezinsvoorziening’, ook zo’n eufemisme, waarin gezinnen en alleenstaande minderjarige vluchtelingen in afwachting van hun deportatie worden vastgehouden.

De Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht (AAGU) heeft sinds de zomer van 2015 campagne gevoerd tegen De Vries en Verburg. De betreffende postertekst is vanaf het begin van de campagne gebruikt. Wij van AAGU vinden het onbestaanbaar dat mensen vervolgd worden wegens het verspreiden van ‘negatieve uitlatingen’ over een bedrijf (aldus het proces verbaal), zeker wanneer deze op feiten gebaseerd zijn.

Het is niet de eerste keer de laatste jaren dat er repressief opgetreden wordt tegen mensen of groepen die meningen verkondigen die staat of bedrijven onwelvallig zijn. Vorig jaar werd activiste Joke Kaviaar definitief tot twee maanden voorwaardelijke celstraf veroordeeld wegens een aantal kritische teksten over het migratiebeleid. Ook de massale arrestatie van anti-Zwarte Piet-activisten in Gouda (november 2014) en Rotterdam (12 november jl), alsmede die van een demonstratie tegen repressie in Den Haag (19 november jl) zijn voorbeelden van pogingen van burgemeesters, politie en justitie om geluiden die ingaan tegen de heersende rechtse tijdsgeest in de kiem te smoren. De vervolging dit jaar wegens opruiïng voor een anarchistische muurkrant in Den Haag (OM direct in beroep na vrijspraak) en een ‘Fuck de police’-poster in Brielle passen ook in deze trend.

De permanente gezinsgevangenis voor vluchtelingen is inmiddels in gebruik genomen. Het opsluiten van kinderen, onder welke omstandigheden dan ook, veroorzaakt altijd grote schade bij hen, zo hebben diverse onderzoeken aangetoond.
AAGU zal zich in blijven zetten tegen de opsluiting van vluchtelingen, voor vrijheid van beweging en voor het afschaffen van staten en grenzen. Bedrijven die geld verdienen aan het tegenhouden, opsluiten en/of deporteren van vluchtelingen zullen daarbij aangesproken blijven worden op hun besmette werk.

Via AAGU.