Yanis Varoufakis: “Iedereen weet nu hoe democratisch de Eurogroep is”

Yanis Varoufakis heeft op 9 februari 2016 samen met andere Europese persoonlijkheden op zijn beweging DiEM25 gelanceerd voor de democratisering van Europa. De Griekse ondergang van 2015 heeft een politiek bewustzijn veroorzaakt dat onomkeerbaar is. Daar wil DiEM25 op voortbouwen.

In een interview voor het Britse Channel 4 geeft Yanis Varoufakis toe dat hij en zijn regering hebben gefaald om de verkiezingsbeloftes van Syriza in januari 2015 waar te maken. Toch ziet hij ook positieve gevolgen aan deze nederlaag.

Verandering begint volgens hem immers met bewustwording. Vandaag weet iedere Europeaan wat de eurogroep is en hoe ondemocratisch ze werkt. Tot voor de Griekse crisis van 2015 was dit organisme zo goed als onbekend bij de gemiddelde Europeaan.

De eurogroep verenigt de 19 EU-ministers van financiën van de EU-landen die tevens lid zijn van de Europese Monetaire Unie (EMU), beter bekend onder zijn informele naam ‘eurozone’.

Die zone omvat België, Cyprus, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovakije, Slovenië en Spanje (De EU-lidstaten die er niet bij horen zijn Groot-Brittannië, Denemarken, Zweden, Polen, Tsjechische Republiek, Hongarije, Kroatië, Roemenië en Bulgarije.) In de eurogroep zetelen zij samen met de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Muntfonds (IMF).

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be