Yanis Varoufakis: een toespraak van hoop voor Griekenland?

Griekenland heeft van de EU opnieuw even uitstel gekregen, tot eind juni, “een kort uitstel om tijd te winnen” volgens minister van Financiën Yanis Varoufakis. Griekenland hoopt tegen dan zicht te hebben op een nieuw globaal akkoord. Intussen wijst Varoufakis erop dat zijn regering wel degelijk een ernstig hervormingsplan klaar heeft en doet hij een opmerkelijke oproep aan Duits bondskanselier Angela Merkel.

Op 6 september 1946 reisde de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken James F. Byrne naar Stuttgart om zijn historische ’toespraak van hoop’ te geven. Zijn redevoering bevestigde de gewijzigde houding van de VS tegenover Duitsland na de oorlog. Hij gaf de gevallen natie uitzicht op herstel, groei en een terugkeer naar normaliteit. Zeventig jaar later is het mijn land Griekenland, dat een dergelijke kans nodig heeft.

Tot voor de ’toespraak van hoop’ waren de geallieerden eensgezind over de hervorming van Duitsland “tot een land dat hoofdzakelijk agrarisch en landelijk van karakter zou zijn.” Dat was de expliciete bedoeling van het Plan Morgenthau, dat door de Amerikaanse minister van Financiën Henry Morgenthau Jr. was opgesteld en twee jaar eerder in september 1944 was ondertekend door de VS en Groot-Brittannië.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be