Wordt IS gesteund door westerse geheime diensten?

Veel mensen vragen zich af of IS niet een creatie is van westerse geheime diensten. Alles is mogelijk, maar het wordt pas echt een probleem als IS dezelfde westerse tactieken tot in de puntjes gaat uitvoeren. En die richting dreigt het op te gaan. IS verwesterst steeds meer en dat is zorgwekkend. Gelukkig is er nog enige discrepantie. Het lijkt alsof IS wel de intentie heeft, maar de middelen moet ontberen.

Zo zagen we IS in januari dit jaar journalisten vermoorden. Dit lijkt erg oosters, maar het doden van mensen om hun mening is een echt westers eigenaardigheidje. Zo doodde Amerika de prediker Awlaki in 2011. Twee weken later werd zijn 13 jarige zoon gedood door een drone. Zijn misdaad? Hij was zoon van. Laten we hopen dat IS niet de kinderen van de journalisten van Charlie Hebdo gaat vermoorden. Zo westers hoeft het ook weer niet.

Een ander opvallende gebeurtenis is de berg Sinjar. De berg werd belegerd en mensen kregen geen voedsel meer. 50.000 mensen zaten vast en konden geen kant meer op. Deze tactiek werd ook gebruikt bij de belegering van Irak. Officieel heette dit boycot en er kwamen een miljoen kinderen om door voedsel en medicijntekort. Israel kent haar eigen Sinjar, en wel Gaza met ruim een miljoen bewoners. Laten we hopen dat IS het bij bergen houdt en niet landen gaat belegeren. Zo westers hoeft het ook weer niet.

En dan de slavernij. We zijn niet zo flauw dat we hier het slavernijverleden van Europa gaan aanhalen. De schatting is dat er honderden seksslavinnen zijn in het Kalifaat. Even een vergelijking: Meer dan de helft van de 25.000 prostituees in Nederland is gedwongen. Misschien is het idee dat ze zomaar zijn gekidnapt en worden verkocht datgene wat het pijnlijk maakt. Sinds 2001 zijn er in opdracht van de Verenigde Staten duizenden onschuldige moslims gekidnapt en gemarteld in geheime gevangenissen omdat de premiejagers geld wilden verdienen. Laten we hopen dat IS het bij één vorm van slavernij houdt. Zo westers hoeft het ook weer niet.

Dan hebben we de verschrikkelijke verbranding. IS heeft een piloot levend verbrand. In 2014 raakten in Gaza meer dan 3000 kinderen verbrand of verminkt door westerse wapens. Laten we hopen dat IS het bij piloten houdt en geen kinderen verbrandt. Zo westers hoeft het ook weer niet.

En dan de roep om hulp van de mensen die nu vastzitten in IS-gebied. Je zou maar in een stad zoals Raqqah wonen en de nieuwe machthebbers moeten accepteren. Hoe barbaars is het dan als je afgelopen decennia in Irak, Afghanistan, of Palestina hebt gewoond, je familie door de bezetter bent verloren, en moet gedragen naar de regels van die zelfde bezetter. Laten we hopen dat IS het bij steden houdt en geen complete landen inneemt. Zo westers hoeft het ook weer niet.

Zijn het dan misschien de aanslagen die zo abrupt en onverwacht in het westen plaatsvinden? Als we de media moeten geloven pleegt IS toch wel minimaal een paar aanslagen per jaar met enkele tientallen doden. De gemiddelde persoon in Waziristan kent zoveel bekenden die door drones zijn omgekomen. De VS doodt duizenden mensen per jaar in landen als, Afghanistan, Pakistan, Mali, Soedan, Somalië, Jemen, Irak, Syrië en Libië. Laten we hopen dat IS het bij een paar buitenlandse aanslagen per jaar houdt in plaats van een paar per dag. Zo westers hoeft het ook weer niet.

Als we deze overeenkomsten zo zien, zou je denken dat IS gewoon een westerse organisatie is. Brrr, laten we op het integendeel hopen.