Winterse taferelen

En eindelijk kwam de winter. Dat wil zeggen slecht weer met een paar centimeter sneeuw en her en der bevroren wegdekken. Tegenwoordig heet zo’n weerbeeld ‘code rood’ en adviseren overheid en verkeersorganisaties zoals Rijkswaterstaat, ANWB en NS om thuis te blijven. Een paar centimeter sneeuw is tegenwoordig voldoende om massahysterie en totale paniek te veroorzaken. Het AD had zelfs een dossier ‘sneeuw’ aangelegd voor de berichtgeving over drie dagen sneeuwval en lichte vorst in Nederland en sommige kranten spraken van een ‘sneeuwinfarct’. Er werden natuurlijk ook de gebruikelijke grapjes gemaakt. Mocht witte sneeuw nog wel?

Gisteren ontving emeritus hoogleraar sociale en culturele antropologie Gloria Wekker de Joke Smitprijs voor haar bijdrage aan de verbetering van de positie van zwarte vrouwen in Nederland. Prompt schoot roomblank Nederland in een kramp en werden er weer volop onderbuiken geleegd op sociale media en de opiniepagina’s van reguliere media. Volstrekt gebrek aan inlevingsvermogen in combinatie met vreemdelingenhaat is wat veel Nederlanders drijft in het geven van reacties op zo’n prijs.

Vooral personen, meest witte regressieve mannen die vaak helemaal niet weten wie Joke Smit was, die naast islamdeskundige en expert op het gebied van staatsrecht en geopolitiek ineens ook wetenschappers zijn op het gebied van feminisme, migratie en mensenrechten. Mannen die beweren dat racisme niet bestaat behalve het racisme tegen de superieure witte man. Men had net zo goed de prijs aan ISIS kunnen geven, zo was de tendens.

Van links tot rechts liep iedereen leeg. De Roemeense romanschrijfster en Telegraafcolumnist Nausicaa Marbe wist dat Wekker racistisch was en onwetenschappelijk. Dat Wekker en haar veertig jaar onderzoek worden gewaardeerd op met name Amerikaanse universiteiten was voor haar het bewijs dat er nergens meer serieuze wetenschap bestaat. Kookboeken-schrijfster en de vrouw van de hoofdredacteur van de Volkskrant Sylvia Witteman beklaagde zich erover dat er geen vrouwelijke versie van Paul Scheffer was genomineerd en gekozen.

Maar verreweg de meeste negatieve commentaren kwamen natuurlijk van het enorme leger aan verzuurde rechtse mannen. De onderwijsdeskundige voor de PVV Harm Beertema‏ sprak over het morele failliet van het feminisme. Elseviercolumnist en klimaatdeskundige Syp Wynia vond het een absolute schande, want volgens hem had Wekker de desastreuze identity politics uit de VS naar Nederland gehaald. De ene na de ander witte Nederlander die bang is dat er straks geen roomblanke Nederlanders meer zijn stond op code rood.

In de Amerikaanse staat Alabama wordt vandaag een nieuwe senator gekozen. Als je de peilingen mag geloven wordt het een nek aan nek race tussen de kandidaat voor de Republikeinen Roy Moore en voor de Democraten Doug Jones. Moore wordt ervan beschuldigd in zijn tijd als openbaar aanklager zo’n veertig jaar geleden een negental minderjarige meisjes tot seks te hebben gedwongen. Moore is een echte conservatieve hardliner, fel anti-abortus en anti-homo, christen-fundamentalistisch, diep racistisch en anti-Islam, en natuurlijk een enorme fan van Donald Trump.

Omdat hij vaak in het nieuws is is de kans groot dat hij wordt gekozen. Blanke Alabamians vertelden dat oude mannen met jonge meisjes vroeger heel normaal was en dat Moore misschien iets verkeerd heeft gedaan, God heeft hem vergeven en Moore moet gekozen worden om te voorkomen dat George Soros de macht grijpt en iedereen doodmaakt. De vrouw van Moore zei gisteren tijdens de verkiezingscampagne van haar man voor draaiende camera’s dat haar man echt niet antisemitisch was, want “een van onze advocaten is joods”. Een andere spreker vertelde dat hij en Moore op missie in Vietnam per ongeluk naar een bordeel waren gegaan waar kinderen worden geprostitueerd.

Er zijn momenten wanneer je zulke dingen hoort, dat Alabama en Nederland veel dichter bij elkaar liggen dan je zou denken. Zondag was in Den Haag de Mars voor het Leven, een demonstratie tegen abortus met volgens de organisatoren 10.000 tot 15.000 deelnemers. Zulke aantallen zie je nog zelden bij demonstraties in Nederland. Er liepen mensen met de vlag van Israël rond, waar dagelijks kinderen worden gemarteld. Een van de sprekers was Kees van der Staaij van de SGP, de partij die voor herinvoering van de doodstraf is en tot voor kort vrouwen het recht om gekozen te worden weigerde. Het enige dat vandaag het arme Alabama onderscheidt van het rijke Nederland is dat er hier sneeuw ligt.