Winnie Madikizela-Mandela: hoe een communicatiebedrijf van een heldin een ‘omstreden figuur’ maakte

Het lijkt wel een ongeschreven regel. Als je een artikel schrijft over de pas overleden Winnie Madikizela-Mandela dan moet je daarin ergens het woord ‘omstreden’ smokkelen. Het is de ultieme overwinning van de schimmige organisatie Stratcom. In opdracht van het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime moest Stratcom Winnie isoleren binnen het ANC en haar naam besmetten.

Eind jaren 1980 zag het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime in dat de strijd verloren was. De townships waren aan hun controle ontsnapt. De internationale boycot maakte van het regime een paria. In 1988 hadden 600 miljoen mensen op tv het verjaardagsconcert voor Nelson Mandela gevolgd in het Wembleystadion in Londen. Met artiesten als Simple Minds, Sting, Stevie Wonder, Whitney Houston en Dire Straits hadden president [P.W. Botha] en co het hele muziekestablishment tegenover zich.

Nelson Mandela werd uiteindelijk in 1990 vrijgelaten nadat hij bijna 27 jaar opgesloten had gezeten. Het was het begin van de onderhandelingen tussen de verzetsbeweging ANC en het regime die moesten uitmonden in de eerste vrije verkiezingen in Zuid-Afrika. Vier jaar hadden de apartheidsaanhangers nog om van het ANC een “gewone partij” te maken.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be