Wilders, Erdoğan: twee handen op één buik

Het lijkt wel een co-productie van Wilders en Erdoğan, de hele heisa rond de door de Nederlandse regering verhinderde luchtlanding van die Turkse minister. Immers, via de botsing tussen Nederlandse en Turkse regeringen rond deze zaak wordt zowel het Nederlandse als het Turkse nationalisme opgestookt. Wie profiteert er, nu de Turkse regering pal staat voor Turkse trots? Erdoğan, nationaal leider die via een referendum zijn macht wil uitbreiden. Wie profiteert, nu de Nederlandse regering die Nederlandse trots hoog houdt en zich niet wil laten “chanteren”? Wilders, die nationalisme tot zijn handelsmerk heeft en die – voor wie het eventjes kwijt was – ooit brak met de VVD rond de zaak van een eventueel Turks EU-lidmaatschap. Zo leunt de ene rechtse radicaal op de andere, zo helpen ruziemakende nationalisten elkaar.

Wilders kraait inmiddels triomf: nu een landingsverbod het bezoek van de Turkse minister heeft geblokkeerd: “Zonder de PVV was dit besluit nooit genomen!” Nu hebben VVD en PvdA zelf voldoende nationalistische berekening in hun arsenaal, en dat wortelt niet enkel in rivaliteit met Wilders. Maar dat hij dit claimt als een overwinning, ligt zeer voor de hand. Dat het hem goed van pas komt, vlak voor de verkiezingen, eveneens. Ultranationalisten in beide landen – aan de macht in Turkije, op de drempel van de macht in Nederland – spinnen dus bij de hele kermis goed garen.

Intussen zijn Turkse Nederlanders zowel tot doelwit, speelbal als slachtoffer gemaakt. Laten we eens kijken waar het aanvankelijk om ging. De Turkse president Erdoğan streeft verdere uitbreiding van zijn macht uit, op weg naar complete dictatuur. Daarom komt er een referendum, om de grondwet in die zin te wijzigen. Zo geeft hij zijn autocratie een democratisch jasje: ‘het Volk wil het’. Hele Derde Rijken zijn in het leven geroepen omdat het Volk het Wil. Hij voert nu campagne. Natuurlijk verdient dit hele referendum afwijzing van iedereen die de vrijheid in Turkije wil verdedigen. Natuurlijk verdient de campagne van Erdoğan, zijn ministers en zijn fans geen enkele steun.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: ravotr