Wilde staking, goede actie

Enkele honderden personeelsleden van OV-bedrijf HTM hebben met een wilde staking het bus- en tramverkeer in Den Haag enkele uren lang platgelegd in wat een “spontaan werkoverleg” werd genoemd. Daarmee protesteerden zij tegen te strakke werkschema’s, te hoge werkdruk, waardoor pauzes in het gedrang komen en dergelijke. De staking was kennelijk effectief: bus- en tramvervoer was behoorlijk ontregeld.
De actie komt n iet uit de lucht vallen, het conflict speelt al tijden. “We zijn een jaar in overleg, maar er wordt niet naar ons geluisterd”, aldus een buschauffeur in een stuk op Omroep West. Natuurlijk vonden gestrande reizigers het niet zo leuk, maar vermindering van de werkdruk is ook in hun belang.

“Volgens de chauffeur hebben zijn collega’s, maar ook de trambestuurders, vaak zo’n grote haast dat er mensen vallen in bussen en trams. ‘Ze gaan harder rijden, om toch aan hun rustpauze te komen’, zegt hij.”
Natuurlijk: ze kunnen ook afzien van de pauzes, en oververmoeid maar door blijven rijden – ten koste van zowel hun eigen gezondheid, én van de veiligheid van reizigers. Dat chauffeurs dit vertikken is heel verstandig. De actie is dus zelfverdediging van getergde arbeiders én een bijdrage aan een iets minder onveilig en iets minder oncomfortabel OV.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: ravotr