Wij zijn hier, twee panden gekraakt

Een persbericht van Wij zijn hier:

wijzijnhier“Vrijdag 30 oktober 2015, heeft een groep van 45 mannen en vrouwen, vluchtelingen uit Ethiopië en Eritrea, het bedrijfspand op Joan Muyskenstraat 32 gekraakt. De groep afgewezen asielzoekers van We Are Here is tot deze actie overgegaan omdat de gemeente Amsterdam geen adequaat onderdak verschaft.

Tot voor kort hadden de vluchtelingen onderdak in kleinschalige opvangprojecten die werden georganiseerd door Amsterdamse kerken en het Leger des Heils. Deze projecten zijn echter stopgezet omdat de betrokken partijen vinden dat de overheid verantwoordelijk is voor het organiseren van adequate opvang.

Amsterdam weigert echter die opvang te verstrekken en biedt alleen nachtopvang en slechts 24-uurs opvang voor enkelen die kunnen aantonen ernstig ziek te zijn. Echter, de plaatsen die Amsterdam heeft, zowel nachtopvang als 24-uursopvang, zijn bezet. De afgelopen twee weken heeft de groep meermalen actie gevoerd voor adequate opvang, maar de Gemeente weigert voldoende opvangplaatsen in Amsterdam te creëren.

Voor de vluchtelingen is nachtopvang geen humane optie, want op die manier ga je net niet dood, maar kun je ook niet leven. Ze zouden dus de hele dag op straat moeten zwerven, zonder geld en eten. Ze zijn onbeschermd tegen criminaliteit of uitbuiting en dreigen bovendien, omdat ze ongedocumenteerd zijn, door de politie in vreemdelingenbewaring te worden gezet. Nog afgezien van de medische en psychische problemen waar veel vluchtelingen mee kampen, is deze manier van leven geen humane optie.

De huidige 24 uurs opvang is er alleen voor enkelen die ernstig ziek zijn, en bovendien kunnen aantonen dat zij een realistisch perspectief hebben in een nieuwe asielprocedure, of anders bereid zijn mee te werken aan hun uitzetting.

Op dit moment ziet de groep daarom geen andere mogelijkheid dan het kraken van het pand op de Joan Muyskenstraat, een pand dat inmiddels twee jaar leeg staat.

Sinds de oprichting van We Are Here in 2012, is dit de vijftiende keer dat een groep vluchtelingen toevlucht heeft moeten zoeken tot een kraakpand. Van de oorspronkelijke groep van We Are Here hebben inmiddels 30% een verblijfsvergunning en is nog eens 20% bezig een herhaalde asielaanvraag in te dienen. Hiermee wordt aangetoond dat de beslissing om de asielaanvraag af te wijzen in veel gevallen onzorgvuldig, of op verkeerde gronden is genomen door de IND. Het beleid van de gemeente Amsterdam om een zgn ‘humanitair minimum’ te bieden, is ingegeven door de gedachte dat een onmenselijke behandeling vluchtelingen zal aanzetten tot terugkeer. Het is inmiddels al lang gebleken dat deze aanpak niet werkt en alleen meer getraumatiseerde vluchtelingen in het land oplevert.”

Aan de andere kant van Amsterdam, in Sloterdijk, is eerder een leegstaand bedrijfspand gekraakt dat eigendom is van de RABObank en dat derhalve Vluchtbank is gedoopt.