Wierd Duk stuurt zijn anonieme lafbekjesbrigade af op NRC

Het geneuzel van de extreemrechtse haathoaxer Wierd Duk begint inmiddels zulke tenenkrommende vormen aan te nemen dat het zelfs zijn collega-journalisten begint op te vallen. Jan Kuitenbrouwer wijdde gisterochtend in NRC een aardig stukje aan de malle verzinsels en het lachwekkende Calimero-gedrag van mensen als Duk, Baudet en Jan ‘Machete’ Roos. Het venijn zit hem bij Kuitenbrouwer in de staart (iets waar veel mensen overheen lijken te lezen) :

Het pijnlijke is dat mensen als Duk, Roos, maar ook onzin-grossiers Leon de Winter en Thierry Baudet, waarschijnlijk niet gek zíjn, maar welbewust de gek uíthangen. Het is een strategie. Net als die oneindige stroom knettergekke verzinsels van Trump: een bewuste strategie van desoriëntatie en conditionering, zodat het publiek op een gegeven moment niet meer weet wát het moet geloven. Wij zíjn helemaal niet gebrainwashed, zoals radicaal-rechts altijd beweert, wij wórden gebrainwashed. Door hen.

Waarmee Kuitenbrouwer natuurlijk de spijker op de kop slaat. Uiteraard ging Duk volledig over de rooie, wat altijd hilarische toestanden oplevert op Twitter.

Nóg leuker werd het toen Duk weer eens met advocaten begon te dreigen (of met fysiek geweld, het is niet helemaal duidelijk).


Niet dat iemand zich daar zorgen over hoeft te maken: schrijver dezes wacht ook al ruim een half jaar op een sommatie van de rechtbank wegens smaadschrift, laster of whatever.

Zo langzamerhand begint Duk een blessing in disguise te lijken: zijn geneuzel is zó over the top, dat zelfs NOS-verslaggever Jeroen Wollaars zich inmiddels tegen hem heeft gekeerd. Dat hij standaard probeert zijn critici te intimideren door zijn Twittervolgers (100% vuilnis) op hen af te sturen, begint ook steeds meer mensen te irriteren.

Overigens is het opvallend dat Duks oproep Kuitenbrouwer van Twitter te pesten maar op een matige respons kan rekenen, Kuitenbrouwer kan rustig blijven tweeten en hoeft niet eens uit zelfbescherming achter een slotje. Dat was in het verleden wel anders.