“Wie is hier de nuttige idioot?”

Johan Braeckman en de zijnen doen het weer: tegenstanders van ggo’s laatdunkend neerzetten als idioten, die gevangen zitten in achterhaalde reflexen en primitieve angsten. Cultuurfilosoof Lieven De Cauter geeft hen lik op stuk.

Volgens Johan Braeckman en zijn “groep filosofen en biotechnologen van de Universiteit Gent” (De Standaard 13 mei) zijn tegenstanders van ggo’s misleid door reflexen en angsten. Ze zijn behept met “essentialisme” (alles heeft een essentie), geloven in “teleologie” (dat alles een doel heeft), gaan af op hun natuurlijke walging en lijden aan een Frankensteincomplex: “de diepe angst dat scheppingen aan onze controle ontsnappen en zich tegen ons zullen keren.” Kortom, ze zijn het slachtoffer van menselijke al te menselijke ‘voorbedrade’ primaire, primitieve reacties.

Of nog: het zijn een stelletje idioten die met hun gezond boerenverstand tegen de weldaden van de wetenschap protesteren. Ook hun protest tegen multinationals is belachelijk: “De multinational en de wetenschapper die zo’n tomaat [met visgenen] produceren zijn ook walgelijk, zeker als die stoute multinational ook nog eens arme boeren uitperst. Dat Apple en Nespresso ook zwaar doorwegen in hun markten, valt ons veel minder op.”

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be