WHO: glyfosaat in Monsanto Roundup veroorzaakt kanker

De roep om glyfosaat, het basisproduct in Roundup van Monsanto en het meest gebruikte herbicide ter wereld, totaal te verbieden neemt toe in Latijns-Amerika. Dat is het gevolg van een recent rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie, dat stelt dat glyfosaat kankerverwekkend is.

In een rapport van 20 maart 2015 verklaarden kankeronderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) na jaren van onderzoek dat glyfosaat kanker veroorzaakt. Latijns-Amerikaanse onderzoekers en organisaties zeggen dat overheden nu geen excuus meer hebben om niet op te treden.

“We pleiten voor een verbod op glyfosaat”, zegt Javier Souza, verantwoordelijke van het Argentijnse Onderzoekscentrum voor Toegepaste Technologie en coördinator van Rap-Al, een organisatie die voor alternatieve herbiciden pleit. Op korte termijn wil hij al beperkingen op de verkoop van glyfosaat.
Dertig jaar ontkenning door Monsanto

Het rapport is “zeer belangrijk omdat het aantoont dat onafhankelijke wetenschap die het algemeen belang en niet de belangen van bedrijven dient, mogelijk is, ondanks de druk van Monsanto”, zegt Carlos Vicente van Grain, een internationale organisatie voor duurzame landbouw.

Het Amerikaanse pesticidebedrijf Monsanto verkoopt glyfosaat vooral onder het merk Roundup. Glyfosaat kwam midden jaren 1970 op de markt en kende ook in Zuid-Amerika een enorm groot succes, onder impuls van Monsanto, zegt Vicente. “De aanhoudende groei van dit bedrijf is voornamelijk het gevolg van de expansie van genetisch gemanipuleerde gewassen, die genetisch geprogrammeerd werden om glyfosaat te verdragen, zoals de Roundup Ready-soja in Argentinië, Brazilië, Paraguay, Uruguay en andere landen.” (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be