Wereldbevolkingsdag 11 juli: conflicten oorzaak humanitaire ramp

De VN voeren een verloren gevecht tegen een groeiend aantal noodsituaties, in gang gezet door militaire conflicten, waarbij mensen dakloos raken of gereduceerd worden tot de status van vluchteling.

Het aantal gedwongen ontheemden1 in de wereld heeft eind 2014 een record van 60 miljoen mensen bereikt, constateren de VN aan de vooravond van Wereldbevolkingsdag 11 juli. Dat aantal zal naar verwachting nog stijgen in 2015, afgaand op het ongekende aantal vluchtelingen dat probeert de Middellandse Zee over te steken naar Europa.

“Vrouwen en opgroeiende meisjes lopen in het bijzonder risico door de afwezigheid van gezondheidsfaciliteiten en andere voorzieningen die ze nodig hebben”, zegt VN-ondersecretaris-generaal Babatunde Osotimehin, directeur van het VN-Bevolkingsfonds (UNFPA). “De complexe noodsituaties waar we mee kampen zijn langdurige conflicten die verergerd worden door falend overheidsbestuur, de gevolgen van de klimaatverandering en extremistische groepen die land en macht claimen”, zegt hij.
Westers anti-immigratiesentiment

Het thema van VN-Wereldbevolkingsdag 2015 is “Kwetsbare Bevolking in Noodsituaties.” Dat thema benadrukt de speciale behoeften van vrouwen en jonge meisjes tijdens conflicten en humanitaire rampen.

Volgens de VN is het aantal mensen dat dringend hulp nodig heeft meer dan verdubbeld sinds 2004, tot meer dan 100 miljoen mensen vandaag, naast 60 miljoen ontheemden. Voor 2015 is daar 18 miljard euro voor nodig, veel meer dan de 3,2 miljard euro van 2004.

Joseph Chamie, voormalig directeur van de dienst Bevolking van de VN, verwacht dat politieke onrust en conflicten in de komende jaren zullen blijven bestaan en zich verder zullen uitbreiden. De mensen die ontheemd raken als gevolg van die conflicten, hebben water, onderdak, kleding, gezondheidszorg, onderwijs en veiligheid nodig. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be