Wereldbank en EU Investeringsbank negeren mensenrechten

Ontwikkelingsbanken moeten garanderen dat hun begunstigden de mensenrechten respecteren. Dat vragen 150 organisaties onder de vlag van de Coalitie voor Mensenrechten bij Ontwikkeling.

Multilaterale ontwikkelingsbanken als de Wereldbank of de Europese Investeringsbank werken vaak samen met regeringen en bedrijven die megaprojecten plannen in ontwikkelingslanden.

Zo hebben Nederlandse, Finse en Centraal-Amerikaanse banken de Agua Zarca-dam in Honduras meegefinancierd. Milieuactivist Berta Cáceres werd in maart vermoord omdat ze tegen deze dam protesteerde.

De organisaties in de coalitie, waaronder Human Rights Watch en Oxfam, vinden dat de financiële instellingen ook een verantwoordelijkheid hebben als de rechten van de lokale bevolking worden geschonden bij de uitvoer van zulke ontwikkelingsprojecten.

“Global Witness noemt 2015 het slechtste jaar voor grond- en milieubeschermers, met een recordaantal van 185 vermoorde activisten in 16 landen”, zo staat te lezen in de petitie die de 150 ngo’s ondertekenden.

Ethiopië
De bekende zaak van Berta Cáceres is geen alleenstaand geval. Soleyana Gebremichael , een Ethiopische blogger, beschrijft de situatie in haar land: “De laatste tien jaar is het middenveld gekrompen, als gevolg van twee verregaande wetten in 2009.”

Gebremichael, die in 2015 samen met haar collega’s van Zone 9 de Internationale Prijs voor de Persvrijheid ontving, stelt dat ontwikkelingsbanken moeten samenwerken met ngo’s, zodat het middenveld een manier heeft om indirect druk te zetten op regeringen.

Banken werpen vaak tegen dat ze alles doen wat ze kunnen, verklaart Jessica Evans, expert bij Human Rights Watch. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be