Wereld première MORE THAN A PIPELINE tijdens het Standing Rock Nation Film & Music Festival

Logo MTAPLOp zaterdag 3 juni beleeft de documentaire MORE THAN A PIPELINE haar wereld première tijdens het Standing Rock Nation Film & Music Festival. Het festival vindt plaats in Fort Yates, Noord Dakota in de Verenigde Staten. De documentaire, van de hand van de Nederlandse filmmakers Robert Bridgeman en Lex Olthof, toont het verhaal van de reeds 500 jaar durende onderdrukking van de Sioux indianen door de Amerikaanse overheid. Verteld vanuit het perspectief van de ‘waterbeschermers’ die vorig jaar in grote getalen samenkwamen in Standing Rock om te protesteren tegen de Dakota Access Pipeline.

Begin juni gaan regisseur Bridgeman en cameraman Olthof weer terug naar de plek waar het zes maanden geleden allemaal begon. Zij reisden in december 2016 af naar de protestkampen Oceti Sakowin, Rosebud en Sacred Stone. Hier filmden zij de ruim 2000 samengekomen Sioux en hun bondgenoten tijdens een poging hun wateren en heilige grond te beschermen tegen de plannen van een oliemaatschappij, bankensyndicaat en overheid door wie zij nog altijd onrechtvaardig worden behandeld. Met bruut politiegeweld zijn de geweldloze waterbeschermers van hun land verwijderd, welke na het getekende decreet van president Trump uitgegraven werd ten behoeve van de verdere aanleg van de pijpleiding.

Bridgeman: “Er is zoveel gebeurd in een relatief kort tijdsbestek, zowel in Standing Rock als in Nederland. De opstand vanuit de Great Sioux Nation heeft wereldwijd het nieuws gehaald en de Nederlandse banken hebben mede door druk van Bridgeman en gevoerde campagnes van Greenpeace, Eerlijke Bankwijzer en BankTrack hun investeringen uit DAPL teruggetrokken”.
“We zijn erg trost op de film en enorm dankbaar voor de medewerking en het vertrouwen dat wij van alle waterbeschermers hebben mogen ontvangen. We vinden het daarom geweldig hen als eerste de film te kunnen tonen en om juist in Standing Rock onze wereld première te mogen beleven. Daarnaast hopen we met een online release zoveel mogelijk mensen te bereiken en allen bewust te maken van deze voortdurende onderdrukking van de First Nations”
.

De 60 minuten durende en 100% non profit documentaire MORE THAN A PIPELINE is vanaf donderdag 8 juni voor iedereen gratis te zien op www.morethanapipeline.com. Met vrije donaties hopen de filmmakers de kosten uiteindelijk te kunnen dekken