Weer burgerdoden bij luchtaanval Saoedi-Arabië in Jemen

Bij een bombardement van de Saoedische luchtmacht op een dorp in centraal Jemen zijn gisteren zeven burgers om het leven gekomen, waaronder twee kinderen. Bij een ander bombardement van onze dappere bondgenoten op een radiostation in de havenstad Hudaydah kwamen vier medewerkers van het radiostation om het leven.

Hudaydah is de belangrijkste havenstad van Jemen, zo’n 80% van alle import komt via die stad het land binnen. De stad is in handen van de rebellen maar het regeringsleger en haar Saoedische bondgenoot hebben vorig jaar een redelijk effectieve blokkade rond de stad gelegd, wat de toch al penibele voedselsituatie nog verslechterd heeft.

De oorlog die SA voert om de volstrekt incompetente en corrupte president Abd Rabbuh Mansour Hadi in het zadel te houden heeft aan tienduizenden mensen het leven gekost. Honderdduizenden mensen zijn ontheemd geraakt. Naar schatting 8 miljoen mensen verkeren op (of inmiddels over) de rand van de hongersnood.

SA beweert met een vroom gezicht dat burgers zo veel mogelijk ontzien worden, maar dat laat zich moeilijk rijmen met het feit dat ruim een derde van alle bombardementen civiele doelen treft. Met name ziekenhuizen, moskeeën en markten zijn een geliefd doelwit van de Saoedische luchtmacht. Een luchtmacht die overigens ruimhartig van moordtuig wordt voorzien door de VS en Groot-Brittannië.