We zijn de regie kwijt

TTIP (Trans-Atlantisch Handels- en Investeringspact) levert wellicht minder voordelen op dan aanvankelijk is verwacht door het Nederlandse bedrijfsleven. Een andere verklaring is moeilijk te bedenken voor de kritiek op het TTIP door ondernemersvriendelijke RTL-journalist Hella Hueck naar aanleiding van het bezoek aan Amsterdam van eurocommissaris Cecilia Malmström.

Maar TTIP staat nog voor iets veel fundamentelers: hebben wij als land zelf nog iets te zeggen over hoe wij internationaal zaken willen doen? Wat hebben we nog in eigen hand, wat hebben we allemaal overgedragen aan Brussel? Kunnen we nog terug?
(…)
Langzaam beginnen parlementariërs en burgers te beseffen dat we de regie – ook over het handelsakkoord met Oekraïne waar in april een referendum over gehouden wordt – echt kwijt zijn.
(RTL)

Hueck vreest voor tal van negatieve effecten voor Nederland door neoliberaal EU-beleid. TTIP speelt hierin niet de enige maar wel de voornaamste rol. Als Nederlandse bedrijven nu ook grote nadelen zien, gloort er meer hoop op stoppen van het nefaste TTIP.