Wat we weten over de Amerikaanse luchtaanval op Syrië

Azaz,_Syria

– Het doelwit was de luchtmachtbasis Shairat, vlakbij Homs. Volgens de Amerikanen werd vanaf die basis afgelopen dinsdag de aanval met chemische wapens uitgevoerd op Khan Shaykhun.

– Het is niet duidelijk hoeveel slachtoffers er zijn. Volgens een woordvoerder van de Syrische regering werden tenminste zeven militairen gedood. Negen anderen zouden gewond zijn geraakt. Ook zouden er negen burgers om het leven zijn gekomen. Onafhankelijke waarnemers hebben die cijfers tot op heden niet bevestigd.

– Hoge officieren zouden de basis al vóór de aanval verlaten hebben. Naar het schijnt wisten de Russen donderdagavond al dat er een aanval zou plaatsvinden.

– Assad heeft de aanval veroordeeld: “the disgraceful act of targeting a sovereign state’s airport demonstrates once again that different administrations do not change deeper policies”.

– Ook Rusland is niet happy. Een woordvoerder van Poetin noemde de aanval “een schending van het internationale recht”. De Russen hebben een overeenkomst met de VS omtrent samenwerking in Syrië opgezegd.

– Ook al niet verrassend: de Syrische rebellen voerden vandaag een vreugdedans uit. Een woordvoerder van Jaysh al-Islam riep de Amerikanen ook de andere 25 luchtmachtbases in Syrië te bombarderen. Jabhat Fateh al-Sham – het voormalige filiaal van Al Qaida in Syrië – heeft tot nu toe niet gereageerd.

– Iran – naast Rusland Assad’s belangrijkste bondgenoot – heeft de aanval veroordeeld. Volgens Iran ‘compliceert’ de aanval de situatie in Syrië en de regio.

– De NAVO steunt de Amerikanen volledig. Assad draagt volgens secretaris-generaal Jens Stoltenberg de volledige verantwoordelijkheid voor de aanval.