Wat heeft Nederland toch een fijne tradities

kallemooiGanstrekken, palingtrekken, zwarte slaafjes in apepakkies laten rondlopen, Nederland is rijk aan prachtige tradities ten koste van anderen – op Schiermonnikoog hijst men met Pinksteren een haan in een mand de hoogte in om hem achttien meter hoog drie dagen voor koning van het eiland te laten spelen. De haan moet gestolen zijn en na die drie dagen weer naar de eigenaar teruggebracht worden. Zouden er zoveel hanen vrij rondlopen op Schiermonnikoog?
Het feest heet Kallemooi, wat het verband is met het neerdalen van de Heilige Geest is niet geheel duidelijk. Er wordt dan ook een verhaal over vruchtbaarheidsritueel aan verbonden, alsof het eiland voordat de cisterciënzers er kwamen (de schiere monniken) door Echte Heidenen met Mooie Heidense tradities bewoond werd. Romantische flauwekul ten koste van een dier.

Als “dierenactivisten” aangemerkte tegenstanders van dit ritueel zijn gisteren schielijk van het eiland verwijderd, de pret mag niet gedrukt worden. Er zal vast wel een juiste juridische basis voor deze gang van zaken zijn.