Wat gebeurt er, als vuilnismannen staken?

Ik denk dat het helemaal niet gaat, over eerlijk/oneerlijk. Als de liberaal die dimensie erbij gaat halen, zou men hem/haar, kunnen uitleggen dat dit irrelevant is.

Het klinkt hard, maar eigenlijk is het altijd een kwestie van macht geweest. Misschien klinkt het vreemd, want zo komt het op dit moment niet over, maar de arbeiders hebben ontzettend veel macht. Eigenlijk zijn zij degene die het kapitalisme ook bestaansrecht geven. Men zou het kunnen laten vallen, als een baksteen.

Economen kunnen dus geen uitspraken doen als, ‘het socialisme is afgelopen’. Jij en ik gaan daar namelijk niet over, het zijn de mensen zelf, die bepalen of  het zal plaatsvinden, of niet.

Wat gebeurt er, als vuilnismannen staken?

Wat gebeurt er als havenarbeiders staken?

Wat gebeurt er als CEO’s staken? Helemaal niets. Zij die symbool staan voor de productie, zijn niet de productie en kunnen niet zonder zij die produceren, maar zij die produceren, kunnen zonder de CEO’s, want men kan immers in levensonderhoud voorzien, men maakt, men bouwt etc, men geeft existentieel bestaansrecht. De CEO doet dat niet, de CEO geeft bestaansrecht, binnen de marge van het kapitalisme, wat op zichzelf niet ‘het leven’ is, maar slechts een gefabriceerde wereldorde.

Reactie op