Wat gebeurt er als je morgen op een kleine/provinciale partij stemt?

Stel, ik stem morgen op de lijsttrekker van de Groenen in de provincie Noord-Holland. Ik kan alleen maar voor iemand in Noord-Holland stemmen, dus de keus is voor mij beperkt tot partijen die daar op de lijst staan.
Enfin, ik stem dus op de Groenen. Of op de Ouderenpartij, of 50 + of een andere nieuweling of kleine partij.
Maar wat gebeurt er vervolgens wanneer de Groenen de kiesdrempel niet halen in Noord-Holland? De lijsttrekker wordt niet gekozen in de Provinciale Staten, wordt 23 mei niet ingezworen als lid en stemt diezelfde middag dus ook niet voor de Eerste Kamer. Als ik op een partij stem die in mijn provincie de kiesdrempel niet haalt, is mijn stem voor de Eerste Kamer weg.

Dit is allemaal nog tot daar aan toe voor de provincie, maar in de Eerste Kamer willen we toch graag een linkse meerderheid hebben.

Ik geef het even ter overweging voor diegenen die twijfelen of ze gaan stemmen, en die twijfelen of ze misschien een soort proteststem moeten uitbrengen op een kleine partij. Iedereen moet het natuurlijk zelf weten, maar een partij die de kiesdrempel niet haalt, beslist niet mee over de Eerste Kamer. Alleen degenen die daadwerkelijk in de nieuw-gekozen Provinciale Staten met hun billen op een stoel zitten, hebben stemrecht.

In de Eerste Kamer heb je de Onafhankelijke Senaats Fractie, de samenwerking van alle lokale en provinciale partijen. De Groenen zitten erbij, en de Fryske Nationalisten, en Overijssel Vooruit en Hup Flevoland.
Deze provinciale partijen hebben een lijst opgesteld met kandidaten voor de Eerste Kamer.
Wat betekent dit nu? Stel, ik stem dus morgen op de Groenen in Noord-Holland. En, stel, ze halen de kiesdrempel wél… en kiezen vervolgens voor de Onafhankelijke Senaatsfractie iemand van de Drentse Afscheidingspartij, of de Zeeuwse Michiel de Ruyter for President-partij?
Dat zal me toch niet gebeuren?!

Ik wil dat er een linkse meerderheid ontstaat in de Eerste Kamer. Om er zeker van te zijn dat mijn stem niet verloren gaat, zal ik dus op een ietsje grotere partij moeten stemmen, die in elk geval de kiesdrempel haalt, en vertegenwoordigd is in de Eerste Kamer.
Dan blijft er nog wel wat te kiezen…