‘Wanna play war?’

Wat ik me nou afvraag is of Hennes en Rutte en Merkel en Hollande wel rustig kunnen slapen in deze duistere tijden. Nou ja, van Hollande weten we al hoe hij zijn nachten doorbrengt, al moest hij gisteren zijn geneugten even onderbreken om in Moskou in een pelsjas met Poetin op de foto te gaan en om zich te verontschuldigen voor het niet leveren van het Mistral helicopter systeem. Maar hoe gaan onze ‘leiders’om met wat er in het verschiet ligt? En waar houden onze vaderlandse ‘journalisten’ zich mee bezig, terwijl het echte nieuws aan iedereen voorbijgaat?

Op 5 december schrijft Paul Craig Roberts dat de Amerikanen kennelijk niet in staat zijn geweest om meer dan 10 verstandige mensen in het Huis van Afgevaardigden (House) te kiezen. Er zitten 435 volksvertegenwoordigers in het Huis, dus 2% is niet veel. Op 18 november kozen 411 leden van het Amerikaanse huis voor House Resolution 758 (HRes 758), waarmee zij de weg bereiden voor een heuse oorlog met Rusland. De resolutie roept op tot bewapening van Ukraine met tot doel herovering van de opstandige provincies en de Krim. Slechts 10 leden stemden tegen. Als de Senaat hiermee instemt, biedt HRes 758 Obama de gelegenheid om een oorlog met Rusland aan te gaan zonder toestemming van het Congres. Het doel is destabilisatie van Rusland en de omverwerping van de regering Poetin.

HRes 758 volgt op de Russian Aggression Prevention Act (RAPA – S 2277), die in mei 2014 is aangenomen door de Senaat.  De RAPA Act schrijft Obama voor om de NATO-strijdkrachten in Polen, Litouwen, Estland en Letland te laten mobiliseren en er permanente bases te vestigen. Dit onder het voorwendsel dat de Russische Federatie op het punt staat deze staten in te lijven. In het kader van de RAPA Act ondernam NATO in November 2014 een oorlogspel in de Baltische regio onder de naam Iron Sword, met deelname van negen lidstaten ‘om Rusland te tonen dat het niet welkom is in dat gebied’.

Als eerste maatregel heeft NATO 110 Amerikaanse Abrams tanks, 8 F16’s, 4 Eurofighters en 4 CF-18 fighters in het gebied gestationeerd. Er staan 4 Nederlandse F16’s in Polen.

In antwoord op de NATO spelletjes ondernam de Russische Federatie in november haar eigen oorlogsspel in de Barentszzee, met deelname van strategische bommenwerpers, onderzeeboten en met de lancering van een ongeladen Topol-M kernraket, die 5000 km verderop in Kamtsjatka haar doel bereikte. De uitbreiding van de vluchten van Russische strategische bommenwerpers (TU 160) en de multifunctionele Su-27 gevechtsvliegtuigen in het internationale luchtruim is ook niet onopgemerkt gebleven. Nog onlangs werd een Zweedse piloot op nog geen 10 meter afstand door zo’n snelle vogel ingehaald.

De Russische Federatie neemt de dreiging serieus. In zijn jaarlijkse toespraak voor de Russische Nationale Vergadering van 4 december heeft President Poetin duidelijk gemaakt dat de Federatie niet van plan is om als een lam naar de slachtbank te gaan. Minister van Buitenlandse Zaken Lavrov drukte zich eind november wat voorzichtiger uit door te zeggen dat de ‘spanningen tussen de Russische Federatie en het Westen ernstiger zijn dan wordt aangenomen’. Hij voegde eraan toe dat ‘de verhoudingen nooit meer hetzelfde zullen zijn’. Daarnaast wendt Moskou zich tot nieuwe partners in de BRIC-sfeer. Van isolatie, zoals de Westerse media het graag voorstellen, is geen sprake. Een door sancties beoogde economische ineenstorting zal niet zomaar leiden tot een kleurige volksopstand. De Russische Federatie is geen grenslandje dat zomaar uitverkocht kan worden door een stelletje dubieuze leiders.

Ondertussen is in Moskou een nieuw Nationaal Verdedigings- en Controlecentrum (NDCC) in gebruik genomen. NDCC beschikt over 1000 top-militairen, die gebruik kunnen maken van een nieuw communicatiesysteem, dat geheel draait op Russische software en hardware. In geval van oorlog neemt NDCC de bevoegdheden van alle militaire en civiele instanties in het land over.

Pepe Escobar van Atimes.com kan er met zijn pet niet bij. Afgezien van de hysterische denkbeelden in de Amerikaanse elite over de Russische agressie, verbaast hij zich erover, dat men zo makkelijk denkt militair overwicht te hebben op grond van puur economisch overwicht. Maar het overvloedig drukken van dollars en de ongeremde productie van consumptiegoederen in bubblemarkten is niet hetzelfde als militaire kracht. Pepe spelt het even uit voor zijn lezers (waarvan er kennelijk maar weinig in onze hoofdsteden verblijven).

 ‘Wanna play war, boy?’ ‘Moscow has already made it very clear Russia would use their awesome arsenal of 5,000-plus tactical nuclear weapons – and whatever else it takes – to defend the nation against a NATO conventional attack. Moreover, a few thousand S-400 and S-500 systems are enough to block a US nuclear attack’.(atimes.com)

De Russische ICBMs zijn met een snelheid van 18 Mach sneller dan de Amerikaanse ballistische systemen. In Washington op een knop drukken zou niet zo slim zijn. Pepe verwijst naar een Amerikaanse analyse in Forbes (this). Vergeleken met de Russische raket-verdedigingssytemen (S-400 en S-500) lijkt de Amerikaanse Patriot eerder op de Duitse V-2 van de Tweede Wereldoorlog. De Russische Iskander raketten (4 Mach en 400 km reikwijdte) kunnen tot op 5 meter nauwkeurig strategische en logistieke doelen in Europa bereiken. Voeg hierbij dat de Sukhoi luchtvloot binnenkort uitgebreid wordt met de nieuwe Sukhoi T-50 PAK FA.

Kortom, men zou zich toch tenminste in de Europese hoofdsteden moeten bedenken, voor men zich door de VS een fatale oorlog in laat rommelen. Helaas is nadenken niet de eerste kwalificatie op grond waarvan politici worden gekozen, dus maak uw borst maar nat.