Walter Becker: 1950 – 2017

Ik begin met mijn 53 jaar op een leeftijd te raken dat de oudste lichting muzikanten die muziek uit mijn tijd maakten een flinke leeftijd beginnen te krijgen, maar 67 jaar is toch nog steeds jong om te komen te overlijden. Het is de leeftijd die Walter Becker van Steely Dan uiteindelijk bereikt heeft. Het is nu ook weer niet zo gek veel ouder dan ikzelf ben, en lijkt nu ook veel jonger dan de 68 jaar die mijn vader geworden is.

Je zou kunnen beweren dat Steely Dan hiermee ook tot een einde is gekomen, aangezien het immers geen vaste band was, maar puur draaide om de samenwerking tussen Walter Becker en Donald Fagen. Donald Fagen is in elk geval wel van plan de muziek levend te houden met de Steely Dan band, stelt hij in een reactie op het overlijden van Walter Becker.

Steely Dan was een unicum. Becker en Fagen slaagden erin muziek te maken die zeer toegankelijk was maar tegelijkertijd beslist niet eenvoudig was en briljant gespeeld werd door uitsluitend de beste sessiemuzikanten. En daardoor gingen die toegankelijke nummers niet snel vervelen.

‘Rikki Don’t Lose That Number’ is een van mijn persoonlijke favorieten, en ook een goed voorbeeld van het hierboven gestelde. Ten eerste vind ik het gewoon een prachtig, gevoelig nummer. Maar muziektechnisch gezien zitten er voortdurend allerlei modulaties en rare tussennootjes in, echter zonder dat de luisteraar de draad verliest, de melodie en harmonie ontwikkelt zich volkomen natuurlijk. Wat dit nummer ook goed laat horen is dat hoe perfect men die nummers ook opnam, het altijd spontaan en levendig bleef klinken. Iedereen die zelf wel eens nummers opneemt weet hoe lastig dat is, het gebeurt heel makkelijk dat een nummer bij het streven naar perfectie doodgespeeld wordt.

‘Third World Man’, een van Steely Dans melancholiekere nummers, dat wat overzichtelijker lijkt qua modulaties, maar de veelstemmige zang, en de instrumentale break op 3.24 zijn niet echt voor de hand liggend:

Met het overlijden van Walter Becker is er een einde gekomen aan een samenwerking tussen twee muzikanten die absoluut unieke muziek van het allerhoogste niveau heeft voorgebracht. (LB)

*
Steely Dan is stemmingsmuziek, gebonden aan die plaats, die tijd, die ervaring. Die avond van Eerste Kerstdag 1973 als Andy Archer net Radio Seagull als teruggekomen inluidt en start met Reelin’ in the years.

Af en toe deden Rob van Ewijk en ik Dan Time, nonstop Steely Dan, een uur of twee uur. We hadden beiden al hun lp’s en de luisteraars konden ook verrast worden op die manier met tracks van dezelfde lp. Kijkje in de radiokeuken van 1982.

Katy Lied hoort bij mijn dagen in Villa Kakelbont, mijn eigen kraakhol. Daarvan kies ik Everyone’s gone to the movies en negeer koninklijk de jankverhalen die er onder staan. Commentaaar bij Youtubefilmpjes is bijna altijd geschift.

Dus It was the third of September
A day I’ll always remember
Cause that was the day
Walter Becker died
(AJvdK = Rob Gerritsen)