Waden door de Rijn, en nee, dat is geen leuk vakantienieuws

Bij Emmerik in het Nederrijngebied is de stand van de Rijn naar 50cm gezakt.

De hoofdtak van de Rijn, die bij de grens Waal begint te heten, is nog niet doorwaadbaar maar de waterstand is historisch laag.

De hoeveelheid water die per seconde via de Rijn Nederland binnenstroomt kan dalen naar 800 kuub per seconde. “Dat is historisch laag. Dat hebben wij nog nooit gezien”, zegt Jeroen Haan, dijkgraaf en bestuurder van de Unie van Waterschappen. De gevolgen voor de natuur kunnen groot zijn. (…)
Eerder besloot een aantal waterschappen al om boeren in sommige streken te verbieden hun land te besproeien. Dat gebeurde in Brabant, in Oost-Nederland, op de Veluwe en in de Gelderse Vallei. Of er ook in andere delen van Nederland een sproeiverbod komt, kan Haan niet zeggen. Daar beslist ieder waterschap zelf over. Rijkswaterstaat verhoogt momenteel het waterpeil in het IJsselmeer om een buffer aan te leggen, zodat mogelijk de komende weken water naar Friesland en een deel van Groningen kan worden gepompt.

Trouw.

De binnenvaart naar Nijmegen en verderop in Duitsland ondervindt al hinder van de lage waterstand.
Maar zeg vooral dat het lekker zomerweer is als de temperatuur dicht bij de veertig graden komt.

– Uitgelichte afbeelding: Door © Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons), CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=188830 (Emmerik in betere tijden)