Waarom u de opening van de Amsterdamse Noord-Zuidlijn live kon volgen (in 120 woorden)

Vooropgesteld: ik heb het niet gezien, ik kijk nooit naar “Nederlandse” televisie, helemaal weinig tv trouwens.
Maar ik verneem klachten van elders in Nederland dat deze historische gebeurtenis uitgezonden moest woorden. De context heeft u, als u gekeken heeft, ongetwijfeld niet meegeleverd gekregen.
Gaat-ie nog even kort.

1) Die opening betekent tevens een radicale ingreep in het Amsterdamse openbaarvervoernet. Hier heb ik het alleen over tramlijnen gehad, de kaalslag van buslijnen in Noord is minder opzienbarend voor “de stad” maar waarschijnlijk nog erger. Slecht ter been, zwanger of met kinderwagen? Je loopt maar een eind en je stapt maar lekker over.

2) Die Noord-Zuidlijn heeft twintig jaar gribus in de stad opgeleverd. Is bij referendum afgewezen.

3) Femke Halsema. Moet ik meer zeggen?