Waar Het Volk in duisterheid wandelt. Baudet laat ze vliegen

Het stembureau is gevestigd in een theater, met een foyer uiteraard.
Het is uit den boze om te roken of te drinken in het stemlokaal, een keer zag ik iemand met een mooi glas rondlopen – een medewerkster van het theater. Voor ons als kiezers, en al helemaal niet voor het stembureau, was dit niet weggelegd. Maar begeerte had ons aangeraakt, en we beproefden ons geluk in een voormalig stamcafé vlakbij. Daar waren we ooit vertrouwd onderdeel van het meubilair. Twee (2) keer ben ik er geweest met een Andere Vrouw, dressed to kill beiden and guess who’s dying, maar vanachter de bar werden argwanende blikken geworpen. Nee hoor, vreemdgaan, stel je voor.
We hadden het al jaren opgegeven er naar toe te gaan omdat het ongetwijfeld was ingenomen door de toeristenmassa die een authentic brown café in the heart of the city zoeken. En we waren zowaar anderhalf uur lang de enigen. Gade vond het heerlijk naar schoonmaakmiddel ruiken.
Terug. Maar toch twintig jaar later zo’n beetje. Mijn opgetogenheid na twee glazen heeft zijn spoor hier achtergelaten.

De ontnuchtering kwam razendsnel. Bodee tweede partij in de Eerste Kamer.
Maar het Brexit/Trump-effect moest nog echt komen. Het zwatelende moederszoontje met zijn dikke ballentong is naar percentage blijkbaar de winnaar en deelt de eerste plaats met de VVD in de Eerste Kamer, naar het zich laat aanzien.

Ik laat de Nederlandse televisie altijd aan mij voorbijgaan, oorspronkelijk vooral vanwege het “tot straks na de reclame”, maar op zo’n avond merk ik nog beter waarom. Ons wordt uitgelegd hoe de provincies “Brabant” (mag het nog even formeel en naar waarheid Noord-Brabant zijn? nee dus) en Gelderland in elkaar steken. Dat wordt de kijkbuiskindertjes uitgelegd, want serieuze kijkertjes in “Brabant” en Gelderland zelf doen er niet toe. Alleen van die gewesten en Zuid-Holland wordt een “exit poll” doorgegeven.

Er zijn twee winnende partijen. GroenLinks en de Bodeepartij. Jesse Klaver mag voor de tv de staatsman uithangen, zijn achterban roept boe! als hij de grote winnaar feliciteert maar hij wil zich democratisch gedragen. De timing van Bodee is perfect, hij weet dat de NOS Klaver zal wegdraaien omdat hij zijn dronkenmansriedel gaat afsteken over de boreale wereld, de uil van Minerva en dit prachtige land waar niemand ooit een boek heeft gelezen. En dankbaarheid voor de dienst die de Nederlandse tv hem dagelijks bewijst is er niet bij. Zuiveringen bij omroep, in het onderwijs en vooral de “klimaatwetgeving” staan voor de deur. Wie is zijn grote sponsor, Poetins Gazprom of toch de Koninklijke? Of beide?

Hegel citeren en een communist van de Hollandsche School – wie weet nog wat of wie een communist is dezer dagen – het kan allemaal passeren. “Een nieuwe lente, een nieuw geluid”.
Inderdaad, de schemering valt in.