W-A kan natúúrlijk niet tegen Argentijnse waarheid

Nee, natúúrlijk kan-ie niet… mede daarom is de documentaire ‘Het porceleinen huwelijk’ van Martin Maat en Hans Hermans zo aangenaam. Grappig hoe een warm bad voor de een, een koude douche voor de ander kan zijn. Wat mij betreft kan het trouwens niet koud genoeg…

Natúúrlijk waren Den Uyl en na hem Kok beetje erg bang voor een ‘constitutionele crisis’. Niet omdat ze zo dol op monarchieën waren, maar omdat het hun de helft van hun eigen rode kiezers had gekost. Rode! Kiezers!

Voor mij is de hoofdrol van de docu voor Alejandra Slutzky, die als 14-jarige Argentijnse vluchtte naar Nederland en hier nog steeds in goede gezondheid actie voert, zoals ik zelf live heb vastgesteld. Lees hier maar haar prachtige 4-mei-toespraak van vorig jaar.

Toen zij destijds doorkreeg wat er stond te gebeuren, namelijk dat steunpilaar Numero Duo van het Argentijnse moordbewind hier vrij rond kon lopen als eregast op een huwelijk, werd zij woedend. Premier Kok stuurde in het geheim historicus en Zuid-Amerikakenner professor Michiel Baud naar Argentinië.

En Alejandra houdt haar punt: vader Zorreguieta heeft tot zijn dood vrij geleefd, Máxima heeft de moordpartijen waar hij van wist en die hij had moeten tegengaan, nooit veroordeeld en dikke Willy speelt nog steeds golf/speedboot/Griekenland, ik bedoel mooi weer.

Bauds rapport bevestigde uiteraard alles: de schoonvader van dikke Willy zat er niet slechts met een vinger in, maar met een arm, wat zeg ik: tot over zijn schouder… En zo kon het geschieden, dat nu de openhartige zoon van ex-minister Max van der Stoel, Scipio, ons precies uitlegt hoe het ging. Met de echte agenda’s  en handgeschreven bladen van zijn vader.

Aldus hebben we nog steeds dikke W en zijn ruim drie dochters… Helaas, lieve lezers: dit jaar géén foto’s uit Lech! En ook al geen foto’s van Willy-in-speedboot (Willy-wil-nie) of op foute feestjes.

OK, noem me bitter, noem me wrokkig! Eind 19de eeuw begon Nederland door te pakken in Indonesië, en bloeide de Bataafsche Petroleum Maatschappij op. Veel aandelen daarvan geraakten wonderlijk genoeg in het koloniale bezit van een koning van toen, en zo werd het dus ‘Koninklijke Olie’.

Ondanks al het klimaatgedoe zijn die nog héél véél waard – maar daar hebben dikke Willy, Amalia, Bea, Juultje, Willemien, of Emma nooit ene flikker voor hoeven doen. (Mijn zoon van zestien was laatst verbaasd dat ik rijkdom misdadig noemde – maar hij luisterde wel naar mijn uitleg.)

Goed. Genoeg gekankerd! Waar waren we? De docu: nog twee keer. Goede vorm, goed voorbereid. Biedt inzicht in de werking van de bestaande machten en krachten. Niet bemoedigend, zeker niet op het punt van mensenrechtenadvocaat Liesbeth Zegveld over de (on)mogelijkheid van het berechten van buitenlandse misdadigers tegen de menselijkheid in Nederland.

O ja: de strip Maus over de holocaust werd onder meer door die Amerikaanse school in Tennessee geweigerd omdat er NAAKTE dieren in voorkwamen. Nu heeft de Amerikaanse afdeling van schijvers- en naaktlopersorganisatie PEN geprotesteerd.

Hoezo eigenlijk? Er zijn toch ook fatsoenlijk geklede dieren, zoals in circussen, aan hondenlijnen van weduwen in Wassenaar, in maneges in ’t Gooi… Kijk svp meteen de andere kant op als u een NAAKT DIER tegenkomt, en BEDEK de OGEN van uw KROOST… Pas vooral op met NAAKTSLAKKEN… die gaan wel héél VER!

– Uitgelichte afbeelding: Door Rasbak op de Nederlandstalige Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3261141