VVD’er Van Haga belazert de kluit nog steeds

Kamerlid Wybren van Haga (uiteraard VVD) blijkt nog steeds vastgoedbedrijven te hebben. Dat onthult het Parool vandaag. Eerder had Van Haga toegezegd afstand te zullen nemen van zijn bedrijven.

Van Haga moest na een onderzoek van de integriteitscommissie van de VVD kiezen tussen het Kamerlidmaatschap en het leven als vrije jongen. Hij koos voor het eerste, althans in theorie. In feite creëerde Van Haga een constructie die hem nog steeds de zeggenschap geeft over zijn bedrijven:

In de praktijk blijkt Van Haga nog altijd dicht bij zijn bedrijven te staan, als eigenaar en enig aandeelhouder. Dat zit zo: naast zijn privébezit van ruim 50 panden zitten 81 panden van Van Haga in Sjopperdepop BV, zijn belangrijkste vastgoedbedrijf. Sjopperdepop BV heeft één aandeelhouder en één bestuurder: de vennootschap Van Haga Invest, die ook maar één aandeelhouder telt: Wybren van Haga.

Om de schijn op te houden benoemde Van Haga een directeur bij Van Haga Invest. Die directeur is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Er is alleen één probleempje: die directeur is Bianca Jut, een oude bekende van Van Haga. Jut is eigenares van een administratiekantoortje dat – verrassing, verrassing – kantoor houdt in een pand van Van Haga aan de Zieseniskade.

Dat Van Haga’s capriolen gevolgen zullen hebben voor zijn positie is onwaarschijnlijk. De coalitie van VVD, CDA, D66 en CU heeft maar 76 zetels in de Tweede Kamer. Mocht Van Haga uit de partij gegooid worden, dan is er geen meerderheid meer.

Bron: Het Parool