VS investeren miljarden dollars in nieuwe atoombommen

Op een herdenking van de atoombomaanvallen op Japan heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon gisteren de grootmachten opnieuw opgeroepen om hun kernwapenarsenaal volledig te vernietigen. Toch blijven grootmachten als de Verenigde Staten vandaag nog miljarden dollars investeren in kernwapens.

Ban riep ook op om de herinnering aan de aanvallen op 6 en 9 september 1945 levend te houden. Tijdens en vlak na de aanvallen op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki kwamen ruim 200.000 mensen om door de allesvernietigende explosies, de schokgolven die erna volgden en de dodelijke straling.

Tot op vandaag zijn 400.000 Japanners bezweken aan de gevolgen van stralingsziektes. Toch houdt deze enorme dodentol de grootmachten niet tegen om te investeren in het hernieuwen van kernwapensystemen.

Investeringen
Vandaag zijn er nog steeds 16.000 kernwapens op deze wereld; 94 procent is in handen van de VS en Rusland, zegt directrice Alice Slater van vredesorganisatie Nuclear Age Peace Foundation.

De vijf staten van het nucleaire non-proliferatieverdrag (VS, Verenigd Koninkrijk, Rusland, Frankrijk, China) blijven vasthouden aan kernwapens als afschrikmiddel en vragen partnerstaten (NAVO, Australië en Zuid-Korea) om kernwapens te huisvesten, zegt ze. “Hierdoor blijven niet-verdragsstaten zoals India, Pakistan en Israël eveneens vasthouden aan kernwapens.”

“De rest van de wereld is ontzet, niet alleen omdat de verdragsstaten hun kernwapens niet willen ontmantelen maar ook omdat ze investeren in nieuwe wapensystemen”, zegt Slater.

Protest 2015  bij de nucleaire-testsite in Nevada © Ina Dijstelberge
Protest 2015 bij de atoomtestsite in Nevada
© Ina Dijstelberge

Zo hebben de Verenigde Staten vorige maand in Nevada proeven uitgevoerd met de B-61-12, een nieuwe versie van de huidige B-61-kernbommen die de VS ook hebben gehuisvest in partnerstaten als België en Nederland.

“De Amerikaanse overheid kondigde onlangs aan dat ze de komende 30 jaar duizend miljard dollar willen investeren in twee nieuwe wapenfabrieken en bomsystemen”, aldus Slater.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be